Mmmmmm… Mexican food, wraps, taco’s.. Altijd zo lekker, een beetje feest én vakantiegevoel!  Je stopt er veel groentjes in maar de taco’s op zich zijn nét iets minder gezond. Ja hoor, toch kan je ze op een makkelijke manier ook gezond maken en misschien nog even belangrijk: gesmaakt door het héle gezin! Dan is deze versie misschien iets voor jullie?

De tacoschelpen zijn gemaakt op basis van wortelen. Weeral een leuke manier om extra veel groenten binnen te krijgen.

Homemade worteltaco's
Homemade worteltaco's

Zelf worteltaco's maken


Ingrediënten voor 4 personen



  • 200 g wortelen, geraspt

  • 125 ml water

  • 75 g kaas, geraspt

  • 2 eieren

  • 20 g havervlokken, fijngemalen in een hakmolen of blender

  • peper en zout


Bereiding



  1. Verwarm de oven op 200 °C. Doe de geraspte wortelen in een kom, giet het water erover en meng even. Zet de kom 5 minuten in de microgolfoven (+/- 900 Watt).

  2. Kluts in een andere kom 2 eieren. Voeg er de haverzemelen en de geraspte kaas aan toe. Kruid met peper en zout.

  3. Haal de wortelen na 5 minuten uit de microgolfoven, leg ze in een schone theedoek (keukenhanddoek) en knijp al het vocht eruit. Knijp net zolang tot je echt niet meer kunt. Dit is de allerbelangrijkste stap als je een krokante bodem wil. Als er nog vocht in zit dan zal de bodem niet krokant worden. Je kan dit ook met stevig keukenpapier doen, maar dan wel niet alles tegelijkertijd, maar in kleinere porties.

  4. Voeg de uitgeknepen wortelen toe aan het ei-haverzamelen-kaas mengsel en meng goed met een vork.

  5. Maak met een ijsschepper gelijke porties op een bakplaat bedekt met bakpapier.

  6. Druk elke bol plat met een spatel tot je een doorsnede hebt van ongeveer 15 cm.

  7. Bak de tacoschelpen 15 minuten op 200 °C of tot ze krokant zijn aan de buitenkant.

  8. Laat ze eventjes wat afkoelen en verwijder de tacoschelpen dan voorzichtig met een spatel van het bakpapier.


TIP: Als je ze een taco vorm wil geven, leg ze dan over een klein flesje water om ze wat buiging te geven en leg ze daarna dubbel geplooid op hun zij. Wil je ze nog even warm houden? Dek ze dan af onder aluminiumfolie.

Een andere leuke variant op onze blog zijn de taco’s gemaakt op basis van courgette. 

Gezonde vulling


Worteltaco's met gehakt en avocado
Worteltaco's met gehakt en avocado


Het leuke aan taco’s is dat kindjes dit met hun handjes mogen eten en zelf hun eigen taco mogen samen stellen. Zo hebben ze het idee dat ze zelf mogen en kunnen kiezen. Avocado’s zorgen voor gezonde vetten. Rode bonen bevatten veel plantaardige eiwitten en vezels: ideaal om je een lang verzadigend gevoel te geven. En ook belangrijk om geregeld eens voor plantaardige eiwitten te kiezen i.p.v. die dierlijke eiwitten altijd. Ontdek onze favoriete vulling hier.

Mexicaans eten is trouwens altijd een beetje feest bij ons thuis.