Cannelés de Bordeaux
Cannelés de Bordeaux


De trend naar authenticiteit en ambachtelijkheid viert hoogdagen. Het lijkt alsof we daardoor ook met z’n allen plots gewonnen zijn voor de cannelé, een traditioneel Frans gebakje afkomstig uit Bordeaux.

Mijn eerste cannelé proefde ik niet in Frankrijk maar wel bij een Frans restaurant in Antwerpen. Chef Laurent behandelde ze als ware het stukjes goud, die hij met veel liefde presenteerde bij de koffie. Ik moet toegeven dat ik op mijn 18 niet zo goed begreep waar dat allemaal over ging. Ik heb een cannelé leren eten en appreciëren. Nu vind ik het een echte zaligheid. Vorig jaar zag je ze al in Londen en zelfs bij onze Noorderburen. Nu lijken ook wij Belgen eindelijk aan de beurt voor de echte comeback van de cannelé.

Een beetje geschiedenis

Want ja een comeback dat is het zeker en vast wel! De geschiedenis van de cannelé gaat terug tot de 18de eeuw. Toen zou men in Limoges een canole brood, gemaakt met bloem en eigeel, verkocht hebben. In 1663 verenigden die bakkers van ‘canaules’ zich als gilde. Maar omdat ze destijds niet als banketbakkers aanzien werden, mochten ze geen melk en suiker gebruiken. Het was pas in 1755 dat de Raad van State in Versailles besliste om een einde te maken aan die betwisting en ze bepaalde zelfs het aantal wettelijk toegelaten canauliers per stad.

Tijdens de Franse Revolutie werden alle gildes opgeheven, dus ook die van de canauliers, maar daarmee verdween het beroep niet meteen. In de 19de eeuw leek de cannelé op sterven na dood te zijn maar in de 20ste eeuw maakte het gebak zijn eerste comeback, deze keer mét rum en vanille. Waarschijnlijk is de cannelé toen ontstaan zoals we hem vandaag kennen. Ook al is een cannelé nog niet bij iedereen gekend, het is echt een fantastisch gebakje dat stilaan aan zijn tweede comeback begint.

Ken je klassiekers

Een klassieke cannelé wordt gebakken in koperen vormpjes met groeven. De bereiding is vrij intensief maar het resultaat mag er zijn. Het perfecte gebakje is zacht vanbinnen en mooi gekarameliseerd langs buiten. Heerlijk! Het traditionele recept wordt gemaakt met rum maar onlangs proefde ik van een cannelé met Elexir d’Anvers, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Save