Er zijn zo van die eeuwige klassiekers, waarmee je altijd scoort. Carpaccio is er zo eentje. Oorspronkelijk is dit een gerecht van dungesneden rauwe runderlende met een heerlijke mayonnaisedressing. Wil je helemaal scoren? Steek deze klassieker dan eens in een ander jasje. De zomer is nog in volle glorie, dus geen beter moment om te experimenteren met frisse carpaccio’s van fruit of groenten!

Tomatencarpaccio
Tomatencarpaccio


Tomaten lenen zich uitstekend om een carpaccio van te maken. Deze tomatencarpaccio zet je in no-time op tafel en is niet alleen een streling voor de tong, maar ook voor het oog. Zorg er wel voor dat je een scherp mes gebruikt, want de tomaten moeten zo dun mogelijk gesneden worden. Ga voor extra kleur op je bord door de carpaccio af te werken met kleine kerstomaten in verschillende kleurtjes. Zo vind je in de betere supermarkt niet alleen rode, maar ook groene, gele, oranje en paarse kerstomaten.

Carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette
Carpaccio van groene asperges met kruidenvinaigrette


Ook minder evidente groenten kunnen de hoofdrol spelen in jouw carpaccio. Daar is deze aspergecarpaccio met verse garnaaltjes het mooiste bewijs van. Wederom erg simpel, heel snel klaar, maar bijzonder lekker! Voor een volledig vegetarische versie kan je de garnaaltjes vervangen door bijvoorbeeld een scherp afsmakende Italiaanse kaas, zoals provlone of gorgonzola.

Venkelcarpaccio
Venkelcarpaccio


Eén van mijn favoriete groenten is venkel. Dit is een kruidig smakende plant die erg voedzaam is, én bovendien bekendstaat voor zijn geneeskrachtige werking. Vaak denken mensen geen venkel te lusten omdat deze naar anijs smaakt. Ik ben trouwens ook geen fan van anijs, maar weet venkel toch te appreciëren. Venkel in zijn pure vorm smaakt inderdaad erg kruidig, maar wanneer je het combineert met andere ingrediënten en goed op smaak brengt, is het een echt succesnummer. Neem de proef op de som met deze zomerse venkelcarpaccio met geitenkaas en granaatappelpitjes.

Ananascarpaccio met mangodressing
Ananascarpaccio met mangodressing


Carpaccio is niet alleen ideaal als voor –of tussengerecht, maar kan zeker en vast ook dienen als dessert. En waarom dan niet ineens met een heerlijk stuk fruit dat ook bevorderlijk is voor onze spijsvertering? Ananas dus, heerlijke zomers en verfrissend. De ideale afsluiter van een zomerse maaltijd!