Mmm pesto, de Italiaanse trots onder de sausjes! Verse pesto (zelfgemaakt of uit de versafdeling van je supermarkt) is echt de allerlekkerste. Zonde dus als je een restje van die saus zou moeten weggooien. Maar geen nood, er zijn talloze creatieve manieren om dit smaakvolle ingrediënt te gebruiken!

Heb je al eens gehoord van pesotpatatjes, pesto-eitjes of pestocroutons? Voor dat laatste meng je stukjes (oud) brood met pesto en wat olijfolie. Je stort die op een bakplaat en bakt ze krokant in een oven van 180°C, een 10-tal minuutjes ongeveer. Lekker in soep of in een zomerse salade!

Een restje pesto leent zich ook uitstekend als smaakmaker op een plaattaart of pizza en in een pastaslaatje of risotto. Heb je niet zoveel pesto meer over, meng die dan gerust met een scheutje room of roomkaas voor wat extra volume.

Ontdek hieronder 10 inspirerende recepten om je restjes pesto op een smakelijke manier te verwerken! En heb je geen overschotje in huis, dan is het uiteraard niet verboden om verse pesto te maken of om een potje te gaan kopen ?


Kip met pestopatatjes en tomaat-mozzarellasalade


Kip met pestopatatjes en tomaat-mozzarellasalade
Foodbagchef Caroline: "Een lekker, Italiaans geïnspireerd gerecht, maar toch weer eens wat anders. Een sappige kipfilet met verrassende pestopatatjes en een klassieke 'ensalada caprese' erbij. Dat wordt smullen onder de zon!". Bestel deze topper deze week bij Foodbag.be!



Toast met pesto-eitjes


Toast met pesto-eitjes
TikTok-trend uitgetest: pesto-eitjes! Je bakt de saus kort in de pan en breekt er dan een eitje bij. Het resultaat? Een verrassend lekker eitje voor bij het ontbijt! Moet je proberen! Bekijk recept



Hartige taart met pesto en geitenkaas


Hartige taart met pesto en geitenkaas
Een hartige taart hoeft niet altijd een quiche te zijn! Probeer deze originele plaattaart met gegrilde groenten en geitenkaas maar eens. Verrassend lekker! Bekijk recept



Snelle pastasalade met pesto, burrata en nectarine


Snelle pastasalade met pesto, burrata en nectarine
Een snelle maar overheerlijke pastasalade voor de lunch? We helpen je graag op weg! Terwijl je de pasta kookt, maak je de andere ingrediënten klaar, en op 10 minuten heb je een zalig zomers gerecht op de tuintafel staan! We maken een zalige pastasalade met casarecce, burrata en nectarine. Bekijk recept



Pesto afbreekbrood


Pesto afbreekbrood
Een heerlijk origineel brood. Gemakkelijk om zelf te maken, ideaal als aperitief of bij een Italiaanse maaltijd! Bekijk recept



Ovenschotel met kip en mozzarella


Ovenschotel met kip, pesto en mozzarella
Zin in heerlijk comfort food waar je niet veel werk aan hebt? Maak eens deze zalige ovenschotel met kip, pestoroom, mozzarella, kerstomaatjes en spinazie. Serveer met geroosterde aardappelen of gnocchi, genieten! Bekijk recept



Gevulde kipfilet met groene pesto, krieltjes, aubergine en koolsla


Gevulde kipfilet met groene pesto, krieltjes, aubergine en koolsla
Een lekkere, originele variatie op kip met aardappeltjes. We vullen de kip, wat een verwennerij! Voor extra groentjes, serveren we er een rode koolsla en aubergine bij, heerlijk! Bekijk recept



Crispy groene asperges met pesto-roomkaas-limoendip


Crispy groene asperges met pesto-roomkaas-limoendip
Op zoek naar een origineel en lente-fris hapje met asperges? Geef mini-groene asperges een heerlijk krokant jasje van panko, sesam en parmezaan, rooster ze in de oven en geef er een frisse dip bij. Zo lekker! Heb je trouwens wat van het beslag over? Daarvoor hebben we ook een lekkere suggestie! Bekijk recept



Pizza caprese met courgette, kerstomaatjes en mozzarella


Pizza caprese met courgette, kerstomaatjes, pesto en mozzarella
Mamma mia altijd een beetje feest als er pizza op het menu staat. Eentje om je kids (of jezelf) na die eerste dagen school mee te verwennen. Smakelijk! Bekijk recept



Hartige wafeltjes met parmaham en mozzarella


Hartige wafeltjes met parmaham en mozzarella
Gebruik je wafelijzer ten volle, en maak eens hartige wafeltjes! Met een vel bladerdeeg kan je zelf heerlijke vulling kiezen, zoals parmaham en mozzarella. Bekijk recept