Als kabouters echt in champignons zouden wonen, dan zou de portobello de hemel op aarde zijn. Met een doorsnede van zo’n twaalf centimeter is deze kastanjechampignon de grootste van zijn soort. Qua smaak en structuur lijkt die op zijn broertjes en zusjes, maar door zijn grootte kan je er alle kanten met uit.

Portobello met spinazie en geitenkaas
Portobello met spinazie en geitenkaas


Dat je champignons in oneindig veel gerechten kan verwerken, zal ik je niet moeten vertellen. Daarnaast is het ook de ideale vleesvervanger en dus een prima alternatief voor als je vegetariërs op bezoek hebt. Als je kiest voor de portobello laat je deze best in zijn geheel. Heel vaak wordt de portobello gevuld om dan de oven in te gaan. Met de vulling kan je alle kanten uit, want er is weinig dat niet samengaat met de portobello. Mijn favoriete vegetarian-proof vulling is er eentje van spinazie, geitenkaas en pijnboompitten. Zelfs de meest fervente vleeseters zullen in dit bijgerecht geen vlees missen.

Breakfast portobello
Breakfast portobello


Omdat champignons zo voedzaam zijn, verwerk ik ze ook graag in mijn ontbijt. Ontbijten met portobello’s klinkt erg feestelijk, maar in het weekend mag het al wel eens wat meer zijn. Maak de portobello’s schoon en besprenkel ze royaal met olijfolie en verse kruiden. Rasp wat kaas in de reuzechampignon en breek er een eitje over uit. Schuif ze even in de oven en breakfast can be served. Hier kun je tot ver in de middag op teren. Voor de meatlovers: ook heerlijk met wat spek dat je op de bodem van de portobello legt.

Portobello burgers
Portobello burgers


Naast vullen, biedt de portobello ook nog andere mogelijkheden. Wat dacht je van een portobello-burger? En dan bedoel ik geen hamburger waarin het vlees vervangen is door champignons, maar wel een echte meatburger tussen een broodje van portobello’s. Hiermee kun je niet anders dan scoren. Alle smaken trekken bovendien in de champignon wat het gerecht alleen maar ten goede komt.

Portobello pizza's
Portobello pizza's


Mijn absolute favoriet, pizzalover als ik ben, is de portobello-pizza. Gezonder dan de klassieke versie en minstens even lekker. Verwijder eerst de steeltjes, maak dan de champignons schoon en wrijf ze in met olijfolie en kruiden. Even kort grillen en dan traditioneel beleggen zoals het een echte pizza betaamt. Vervolgens gaan ze de oven in en het pizzafeestje kan beginnen!