Tegenwoordig kan je in elke supermarkt kan-en-klare chutneys kopen maar deze zijn nog niet half zo lekker als wanneer je zelf chutney maakt. Proberen maar!

Een heerlijke rabarberchutney
Een heerlijke rabarberchutney


Ik leerde chutney kennen toen ik in Londen een 'thali' bestelde in een Indisch restaurant. Dat is eigenlijk een soort degustatieschotel waarbij je proeft van allerlei hapjes. Hierbij wordt ook chutney geserveerd die je dan eet bij je papadums of naanbrood. Chutney is een smaakmaker uit de Indische en Pakistaanse keuken. In deze keukens wordt chutney vaak vers bereid met allerlei ingrediënten. De basis is fruit waaraan allerlei smaakmakers worden toegevoegd. Chutney smaakt eigenlijk zoet-zuur met een pittige toets. Dat komt door de suiker en de azijn die eraan toegevoegd wordt, samen met wat fijngesneden chilipeper.

Een lekker exotische mangochutney
Een lekker exotische mangochutney


Ik vind chutneys heerlijk om te serveren bij Indische curry’s maar ik top er ook mijn hamburgers mee, serveer ze bij een hapje of een kaasschotel. Mijn favoriet is een klassieke mangochutney. Bij chutney denken we vaak aan exotische vruchten en smaken maar je kunt eigenlijk van bijna alles een chutney maken. Nu rabarber in het seizoen is, moet je dit recept ook zeker eens proberen!