Het overkomt me regelmatig. Na het werk nog snel naar de supermarkt om te beseffen dat ik niet meer weet wat er in de koelkast ligt. Terugrijden is geen optie dus neem ik het zekere voor het onzekere. Het gevolg is dat ik vaak veel meer chilipepers in huis heb terwijl ik voor mijn gerecht er maar één nodig heb. Creatief zijn is de boodschap!

Drogen


Gedroogde chilipepers

Chilipepers kan je perfect drogen om daarna te gebruiken in een salade, pasta of vis- of vleesgerecht. Leg de pepertjes op een goed geventileerde, warme plaats. Eens ze zijn uitgedroogd, bewaar je ze in een potje.

Olie


Chili-olie

De gedroogde chilipepers kan je op hun beurt gebruiken om chili-olie te maken. Verkruimel een vijftal chilipepers in een pannetje en rooster ze droog gedurende een minuutje. Giet er olijfolie over en doen het mengsel in een fles. Schud regelmatig om alle smaken te vermengen. Perfect op pizza of om een gerechtje wat extra pit te geven.

Chilipepers inleggen


Heerlijke opgelegde chilipepers

Snijd verse chilipepers in ringetjes van ongeveer een halve centimeter. Doe ze in een weckpot van een halve liter en strooi er vervolgens 1 koffielepel zout en 2 koffielepels suiker over. Maak een mengsel van 2/3 azijn en 1/3 water en voeg dit bij de chilipers tot ze onder staan. Je kan ze zo een paar maanden in de koelkast bewaren. Erg lekker bij bijvoorbeeld Indonesische gerechten.

Invriezen


Chilipepers invriezen

Vind je de bovenstaande bereidingen te omslachtig? Vries ze dan gewoon in. Je kan de bevroren chilipepers daarna gewoon raspen met een fijne rasp.

Heb je echt een massa chilipepers op overschot, maak dan eens je eigen chilisaus zoals deze sriracha of harissa.