Razendpopulair bij de betere koffiebar: cinnamon buns of kaneelrolletjes. En je komt ze ook overal tegen op social media. Deze leuke rolletjes kan je trouwens met verschillende vullingen maken: kaneel is de klassieker, maar ook kardamom, blauwe bessen, noten, chocolade,... kan allemaal! 

Kaneelrolletjes hebben hun roots in Scandinavië, met name in Zweden. Daar staan ze bekend als "kanelbullar" en zijn ze een integraal onderdeel van de Zweedse fika-traditie - een moment van rust met koffie en iets lekkers. Deze rolletjes werden al in de 17de eeuw gemaakt toen kaneel een kostbare specerij was die vanuit Azië naar Europa werd geïmporteerd. De combinatie van boter, suiker en kaneel bleek een schot in de roos bij de Europese aristocratie en verspreidde zich daarna wereldwijd.

Wat maakt kaneelrolletjes zo onweerstaanbaar? De zoetheid van de suiker, de pittigheid van de kaneel, en de boterige smaak in combinatie met zacht, luchtig deeg is een match made in heaven. Daarnaast is er iets troostrijks aan een warm kaneelrolletje dat perfect past bij een kop koffie of thee op een kille of natte dag, zeker als de geur van de kaneelrolletjes in de oven zich als een warm dekentje in je huis verspreidt. Laat de herfst maar komen!

Er bestaan heel wat verschillende recepten. Klassiek worden kaneelrolletjes gemaakt met gistdeeg. Het heeft dus wel even tijd nodig om te rijzen. Wil je het sneller laten gaan? Gebruik dan croisssantdeeg in zo'n blikje. En zoals eerder vermeld, kan je ook gaan experimenteren met de vulling. Aan jou de keuze!


Klassieke kaneelrolletjes


Klassieke kaneelrolletjes
Dé klassieke kaneelrolletjes, met dank aan collega Isa van Foodbag voor het heerlijke recept! Bekijk recept



Cinnamon rolls zonder geraffineerde suikers


Cinnamon rolls
Cinnamon rolls, of kaneelbroodjes, zijn heerlijke Zweedse deegrolletjes met een boter-kaneelvulling. Lekker met de koffie, als dessert of zelfs als ontbijt. Bekijk recept



Rabarber-aardbeien ontbijtrolletjes


Rabarber-aardbeien ontbijtrolletjes
Dit is een variatie op de alom gekende cinnamon rolls. Met een heerlijke frisse vulling van rabarber en aardbei. Lekker als ontbijt of later op de dag! Bekijk recept



Zweedse rolletjes


Zweedse rolletjes
Deze zweedse rolletjes met appel en kaneel zijn lekker zoet en maak je makkelijk zelf. Met een muffinvorm is het eens zo handig. Heerlijk voor bij de koffie! Bekijk recept



Zoete croissantrolletjes met blauwe bessen en citroen


Zoete croissantrolletjes met blauwe bessen en citroen
Deze zoete croissantrolletjes maak je in een vingerknip klaar met bosbessenconfituur en citroenzeste. Afwerken met fris citroenglazuur en gehakte pistachenoten, en ze kunnen al op tafel. Heerlijk bij de brunch of picknick! Bekijk recept



Snelle kaneelbroodjes


Snelle kaneelbroodjes
Beeld je in: het is een koude ochtend. Het vriest buiten, maar je zit lekker knus binnen en je draagt die comfortabele pantoffels. Je ruikt het aroma van verse koffie en dan de geur van deze heerlijke makkelijke kaneelbroodjes van croissantbladerdeeg, vers uit de oven. Meer moet een ontbijt op zo een dag toch niet zijn? Bekijk recept



2-kleurige broodjes


2-kleurige broodjes
Deze originele 2-kleurige broodjes zijn lekker zacht. Heerlijk met zoet beleg zoals choco of speculaaspasta.  Bekijk recept