Vrienden en familie rond de tafel, kerstliedjes, Nieuwjaarskussen, gebreide truien van oma, een overvloed aan eten… Het is de feestelijkste tijd van het jaar, en hoe we die ook vieren, een glaasje bubbels hoort daar altijd bij. Maar voor welke bubbels kies je? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een prosecco en een cava? Of ga je toch voor prijzige champagne? Tijd om je eens goed te informeren!

Verschillende bubbels op een rijtje


Champagne


Deze gouden standaard der sprankelende wijnen is nog steeds de populairste. Met Chardonnay, Pinot Noir of Pinot Meunier druiven worden deze bubbels enkel in de Champagne-streek in Frankrijk vervaardigd. De druiven zijn delicaat  en worden met de hand geplukt. Ook rijpt een fles Champagne nog zo’n 3 jaar in de kelder. Dat heeft zijn prijskaartje natuurlijk. De verschillende soorten Champagne zijn dan weer afhankelijk van de hoeveelheid suiker. De bubbels worden zoeter van Brut, naar Sec, naar Doux, wat geregeld is door de Franse wet.

Crémant


Crémant betekent romig, en is een woord dat gebruikt wordt om sprankelende wijnen gemaakt buiten de Champagne-streek aan te duiden. Deze Franse mousserende wijn wordt op dezelfde manier als Champagne gemaakt, met gisting op de fles. Elke Crémant heeft zijn eigen stijl, afhankelijk van de regio waar hij gemaakt wordt. De kwaliteit staat dicht bij die van Champagne voor een fractie van de prijs.

Cava


De Spaanse variant van Champagne is Cava en wordt volledig op dezelfde manier gemaakt. Het verschil zit hem in de druivensoorten: voor Cava wordt meestal een mix van Macabeo, Parellade en Xarel-lo gebruikt. Cava kan overal in Spanje worden gemaakt en is niet streekgebonden. Ook is het prijskaartje aanzienlijk voordeliger. Net zoals Champagne kan Cava soms wel wat ouder gedronken worden.

Prosecco


Prosecco wordt gemaakt van de Glera-druif in Italië en wordt anders bereid dan Champagne of Cava. De smaken zijn minder complex doordat deze sprankelende wijn niet ‘sur lie’ rijpt. Het is een droge, witte wijn die gefermenteerd wordt in een tank, en dus niet in een fles. Prosecco wordt altijd jong gedronken en heeft een fruitige, frisse smaak. De prijs is, net zoals Cava, voordeliger.

Moscato d’Asti


Nog een Italiaanse sprankelende wijn is Moscato d’Asti uit de Piedmont-streek in Noord-Italië. Gemaakt van Moscato druiven in de Asti regio hebben deze bubbels een zoet smaakje en bevatten ze minder alcohol dan anderen.

Sekt


Sekt is zowat de enige sprankelende wijn die in Duitsland gemaakt wordt. Deze bubbelende wijn komt tot stand met Riesling, PinotGris en Pinot Blanc druiven. Meestal wordt sekt volgens de Champagne-methode gemaakt, maar er zijn meerdere goedkope versies die niet dezelfde kwaliteiten bezitten. Deze gaan meestal door als ‘Schaumwein’.

Laat de kurk nog maar eens goed knallen bij het nieuwe jaar. Spreekwoordelijk dan, want iedere doorwinterde schuimwijndrinker weet natuurlijk dat je de kurk heel voorzichtig en met een klein zuchtje uit de fles verwijdert.