Wijntje? Check! Bruschetta? Check! De zomer is in aantocht en dat betekent dat we ons klaar kunnen maken voor het heerlijke buitenleven. Na een lange werkdag of in het weekend kunnen we weer genieten van lekker eten buiten in de tuin of op een gezellig terrasje in de stad. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik krijg dan prompt een 'vakantiegevoel', ook al bevind ik me nog met beide voeten op de grond van ons kikkerlandje. Dat gevoel wordt verstrekt als ik dan kan nippen van een goed glaasje wijn en kan knabbelen aan bijvoorbeeld een lekkere bruschetta. Want borrelen is echt aan mij besteed: kleine verscheidene broodhapjes, mi piace!

De klassieker met tomaat en basilicum


Heerlijke bruschette met tomaat en mozzarella
Heerlijke bruschette met tomaat en mozzarella


Italiaanse bruschetta zijn heel makkelijk te maken. Het is geroosterd (oud) brood dat op smaak wordt gebracht met een beetje knoflook, zout, peper en goeie extra vierge olijfolie. Het is een mooi culinair staaltje uit de Italiaanse keuken, dat weer eens bewijst dat je met slechts enkele ingrediënten al iets lekkers op tafel kunt toveren.

Daarna kan je het brood gaan beleggen. Vroeger werd dat vaak met blokjes tomaat gedaan en nog wat verse blaadjes basilicum erbij. Maar tegenwoordig worden ze belegd zoals de creativiteit van de chef dat ingeeft.

Receptideeën voor het maken van bruschetta


Bruschetta met champignons en olijfjes
Bruschetta met champignons en olijfjes


Heb je geen inspiratie? Dan kan ik je wel wat combinaties voorstellen. Ben je een kaasliefhebber, dan kan je de bruschetta beleggen met tomaat en mozzarella. Of misschien ben je eerder te vinden voor de bruschetta met champignon en olijven. Wil je graag vlees achter je kiezen? Dan kan je deze bruschetta maken met gehakt.

Zo, nu kan je lekker aan de slag in de keuken en de wijn alvast koel bewaren. Het is enkel nog wachten op de warme stralen van de zon!

Buon appetito!

Originele bruschette met gehakt
Originele bruschette met gehakt