Blauwe bessen, of ook wel bosbessen genoemd, zijn in seizoen van juni tot augustus, met als piekmaand juli, nú dus. Door import en moderne landbouwtechnieken zijn ze het hele jaar rond te verkrijgen, maar momenteel smaken ze echt wel het lekkerste!
Blauwe bessen groeien het best in gematigde klimaatzones en hebben een zure, goed doorlatende grond nodig. In Nederland en België worden blauwe bessen vaak gekweekt in regio's met zand- en veengronden. Wereldwijd zijn de Verenigde Staten en Canada de grootste producenten.
En dan zijn er de gezondheidsvoordelen! De bessen bevatten weinig calorieën maar zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine K en vezels. Bovendien zijn blauwe bessen een uitstekende bron van antioxidanten.
Heb je nog argumenten nodig om snel een bakje bosbessen in huis te halen? Wij hebben er tien! Tien recepten met de heerlijke friszure besjes in de hoofdrol. Meestal ontbijt of dessert, maar er is ook een slaatje bij. Laat het smaken!
Spinazie-geitenkaas salade met honing-mosterddressing
Zin in een heerlijke, originele salade? Maak eens deze salade met jonge spinazie, geitenkaas, witloof en krokant gebakken spekblokjes. Werk net voor het serveren af met de honing-mosterddressing. Wat een top lunch! Bekijk recept
Muffin met blauwe bessen
Muffins zijn heerlijke gebakjes die je zowel als ontbijt, bij de koffie als dessert kan eten. De ultieme Amerikaanse klassieker is met 'blueberries', lekker! Bekijk recept
Dikke pannenkoekjes met blauwe bessen
Deze gezonde pannenkoeken worden gemaakt met havervlokken en Griekse yoghurt. Ze zijn lekker luchtig en kunnen perfect geserveerd worden als ontbijt of tussendoortje. Een deel van de bessen verwerken we in het deeg, de rest gebruiken we om het bord te versieren samen met ahornsiroop en pecannoten. Bekijk recept
Havermout met blauwe bessen en banaan
Een van onze favoriete ontbijten: warme havermout met de heerlijke combinatie van bosbessen, walnoten en banaan. Een kommetje waar je even op voortkan! Bekijk recept
Yoghurtcake met perzik en blauwe bessen
Niets beter dan een stukje zelf gebakken cake. Een yoghurtcake op basis van Griekse yoghurt, dat maakt het lekker luchtig. Bovenop komen perziken in partjes afgewisseld met bosbessen. Eens gebakken, bestrooien met poedersuiker en je kan beginnen smullen! Bekijk recept
Baked oats met pindakaas en blauwe bessen
Baked oats, dat zijn fijngemalen havervlokken, in combinatie met banaan, ei, een zoetstof naar keuze, een snufje zout en bakpoeder. Mix en bak in de oven, en je het lijkt net of je cake eet voor ontbijt, maar dan in een gezonde versie. Hoe goed is dat? We maken een zalige versie met pindakaas en bessen! Bekijk recept
Trifle met blauwe bessen en citroen
Een topdessert, deze trifle met bosbessen en citroen. Het ziet er erg mooi uit, met de verschillende laagje, en heeft wat extra punch dankzij de limoncello Bekijk recept
Mascarponetaart met blauwe bessen
Een frisse mascarponetaart afgewerkt met besjes is perfect voor de zomer. Verras je gasten of haal je bakkunsten gewoon eens boven voor de kinderen! Bekijk recept
Bladerdeegtaart met bosbessen
Deze makkelijke bladerdeegtaart is ideaal voor de zomer, wanneer de bosbessen op hun best zijn. Lekker zoet met een opgeklopte roomkaasmengeling. Bekijk recept
Bundt cake
Deze retro cake is weer helemaal in! De bundt cake is altijd in dezelfde vorm, maar op het recept zijn er variaties. Lekker met bosbessen en suikerglazuur! Bekijk recept