Hou jij ook zo van cheesecake? Die heerlijke frisse taart op basis van roomkaas? Wel, dan is Japanse cotton cheesecake echt iets voor jou!

Al enkele jaren is de cheesecake niet meer weg te denken uit de koffieshops, tea-rooms en misschien ook jouw keuken. Er is de klassieke New York cheesecake en ook een heerlijke Belgische variatie met speculaasbodem en aardbeien. Op 15gram staat ook een originele Sinterklaas-variant met kruidnoten en mandarijntjes. Een tijdje geleden maakte ik voor 15gram ook al superlekkere cheesecake brownies, zo goed! Ben je trouwens nog op zoek naar goede baktips als je cheesecake maakt? Dan moet je dit artikel van Macaron Manon er zeker ook nog eens op nalezen.

Maar dus, dit is mijn laatste nieuwe ontdekking: Japanse 'cotton' cheese cake. Ik at het voor de eerste keer in een leuke Aziatisch geïnspireerde bistro in Antwerpen en sindsdien ben ik helemaal verknocht! Japanse cheesecake is namelijk veel luchtiger, zachter én minder zoet als zijn broertje uit New York. En daardoor ook heel wat minder zwaar en lager in calorieën, hoera! Het is net alsof je in een wolkje bijt, hemels! Het verwondert me niet dat het uit Japan komt, voor één of andere reden...

Japanse cotton cheese cake
Japanse cotton cheese cake


De volgende stap na zo'n ontdekking is natuurlijk: zelf aan de slag gaan. En wat blijkt? Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Er gaan flink wat eieren in, die gesplitst moeten worden. Het eiwit klop je heel luchtig op, wat ervoor gaat zorgen dat de cake heel zacht en luchtig wordt. Ben je een Japanofiel zoals ik? Dan kan je een schepje matcha groene theepoeder toevoegen aan je cake, heerlijk!

Je bakt de cheesecake in een springvorm, waarvoor je zowel de bodem als de zijkanten bekleedt met bakpapier: knip een ronde vorm uit voor de bodem en een lange reep voor de zijkanten. Als je de vorm lichtjes invet met olie of bakspray blijft het bakpapier goed kleven!

Japanse cotton cheese cake

Als je het deeg in de bakvorm hebt gegoten, plaats je de bakvorm in een grotere (ronde) ovenschaal, die je vult met heet water. Dit gaat een stoomeffect creëren in je oven, waardoor je cheesecake mooi egaal gebakken wordt, en wederom veel luchtiger gaat zijn. De taart gaat eerst 25 minuten in een oven van 160 °C en dan nog 55 minuten op 135 °C. Low & slow, zoals ze dat dan noemen.

Na het bakken, haal je de cheesecake best zo snel mogelijk uit de vorm: maak de springvorm los, en draai de cake om op je hand (pas op: heet!) en zet hem dan neer. Je kan de cake ook omdraaien met een bord, maar dan heb je kans dat hij wat inzakt... Resultaat is een prachtige cheesecake met een lichtbruine bovenkant die wat wiebelt als je hem aanraakt, heerlijk toch? Afwerken doe je met een fijn laagje poedersuiker en vers fruit.

Japanse cotton cheese cake

En dan nu: aan de slag! Het authentieke recept vind je hier.