Eigenlijk ben ik helemaal geen liefhebber van fastfood, maar sinds de komst van de gourmet burgerrestaurants, kan je mij echt blij maken met een lekkere hamburger. Ik hou er ook van om ze lekker zelf te maken. Haal verschillende ingrediënten in huis en organiseer een heuse burgeravond!

De klassieke hamburger
De klassieke hamburger


Natuurlijk willen we allemaal gezonder eten, maar af en toe mag je jezelf wel eens verwennen. Ik vind het bijvoorbeeld zalig om dan terug te grijpen naar eenvoudige gerechten zonder al te veel chi chi. Lekkere zelfgemaakte hamburgers eet je zoals het moet, zonder bestek! En een beetje morsen hoort er gewoon bij.

Huisgemaakte burgers hoeven trouwens niet eens zo ongezond te zijn, je weet immers zelf wat je erin verwerkt. Ik vind het ook belangrijk om de burgers in krokante pistolets te serveren. Aan kleffe sponzige broodjes heb ik een hekel. Ik bedruppel de pistolets met een beetje water en leg ze dan even in de oven. Zo zijn ze heerlijk warm (want smeltende kaas is een must!) en krokant.

Een heerlijk huisgemaakte kabeljauwburger
Een heerlijk huisgemaakte kabeljauwburger


Of ik een favoriet recept heb? Nee niet echt, ik maak zelden twee dezelfde hamburgers, en hou ervan om ermee te experimenteren. Een huisgemaakte visburger vind ik bijvoorbeeld top. Daarvoor verkies ik verse kabeljauw. Een frisse salade erbij en zelfgemaakte tartaarsaus maken het geheel af! Bekijk hier het recept voor huisgemaakte kabeljauwburgers. Serveer ze met pittige chips van zoete aardappel.

Een Italiaanse burger met olijven-basilicummayonaise
Een Italiaanse burger met olijven-basilicummayonaise


Ook lekker is een Italiaanse burger met olijven-basilicummayonaise. Gebruik hiervoor een ciabattabroodje om helemaal in de Italiaanse sfeer te blijven!

Lekkere burgers van kippengehakt met een salade van worteljulliene en ananas met yoghurt
Lekkere burgers van kippengehakt met een salade van worteljulliene en ananas met yoghurt


Last but not least in mijn top drie zijn burgers gemaakt van kippengehakt. Kippengehakt is veel gezonder dan klassiek gemengd gehakt en combineert super met exotische smaken. Probeer deze kipburgers met salade van worteljulienne en ananas met yoghurtdressing eens. Om van te watertanden!

Nog meer ideetjes? Bekijk onze overige recepten voor zelfgemaakte burgers eens.