Staat -als we eerlijk zijn- niet vaak genoeg op het menu: rode biet, en bij uitbreiding alle soorten bietjes! De rode bieten zijn het bekendst, maar er bestaan ook gele, witte en een 'gestreepte' soort, die heet Chioggia, vernoemd naar een Italiaans stadje. Prachtig is die, met zijn wit-roze strepen, ook wel gekend als 'candy cane beets'. 

Bieten zijn een knolgewas van de amaranthfamilie. Er bestaan zowel zomerbieten als winterbieten. Die laatste worden groter en moeten langer bereid worden. Bieten hebben van nature een aardse smaak (vooral de rode), maar door ze correct te bereiden, verdwijnt die smaak helemaal en krijg je een zoete, heerlijke groente in de plaats!

Rauw kan je bietjes serveren als een carpaccio. Schil ze daarvoor eerst en snij in hele fijne plakjes, liefst met een mandoline. Marineer de bietenplakjes dan met olijfolie, zout en een zuur, zoals azijn of citroensap. De lichtere bietensoorten zijn hiervoor het meest geschikt.

Bietjes kan je ook simpelweg koken. Zo worden ze ook vaak al verkocht in de supermarkt, voorgekookt en vacuüm verpakt. Op deze manier hebben rode bieten wel wat die aardse smaak, maar verwerkt in een salade met een friszure dressing en een romig kaasje, vallen de smaken mooi op hun plaats. Of verwerk in een hummus of dip.

Onze favoriete manier om bietjes te bereiden, is ze roosteren in de oven. Om te roosteren, schil je de bieten, snij ze in partjes of plakjes, schik op een bakplaat of in een ovenschotel, besprenkel met olijfolie, peper en zout, balsamico azijn is ook een topper, en zet 20-25 minuten in de oven. Schep halverwege eens om. Het resultaat zijn mooi gare bietjes met een diepe smaak en zalige gekaramelliseerde randjes. Heerlijk, zowel warm als koud!

Veruit de gemakkelijkste (maar langste) manier om bietjes te garen, is door ze te poffen in de oven (of zelfs barbecue of open vuur!). Daarvoor wikkel je ze ongeschild in aluminiumfolie. Eventueel kan je wat olijfolie, peper, zout, een teentje look en balsamico toevoegen. Leg ze 1 uur tot anderhalf uur in je warmtebron. De schil kan je dan gemakkelijk verwijderen en de bietjes zo verwerken in je bereiding. Ze zullen een diepe, warme, ronde smaak hebben. Heerlijk!

Tijd om aan de slag te gaan! We presenteren je 10 heerlijke gerechten met bietjes, laat het smaken!

Herfstige salade caprese met bietjes
Herfstige salade caprese met bietjes


Fan van de Italiaanse salade caprese? Echt heerlijk zomers, maar wat als je ook een heerlijke herfstige versie kan maken? We vervingen de tomaten door geroosterde bietjes, verrassend lekker! Moet je zeker eens proberen. Bekijk recept


Hummus met rode biet


Hummus met rode biet
Hummus is een puree op basis van kikkererwten, heerlijk als dip met brood of rauwe groenten. Geef deze klassieker een twist met rode biet, afgewerkt met feta. Bekijk recept



Rodebietensoep


Rodebietensoep
Soep van rode biet leerden we van de russen eten: borstjsj. Een heerlijk stevig soep met frisse zure room en mierikswortel. Hieraan kan je je goed opwarmen! Bekijk recept



Taboulé met rode biet en feta


Taboulé met rode biet en feta
Een kruidige taboulé met rode biet en feta. Lekker en gezond. We doen er de Libanese/Syrische keuken alle eer mee aan. Laat deze salade je smaken! Bekijk recept



Salade van rode biet met geitenkaas


Salade van rode biet met geitenkaas
Gekookte rode biet is heerlijk in combinatie met frisse geitenkaas en walnoten. De frisse dressing compenseert voor de aardse smaak van de rode bieten. Bekijk recept



Carpaccio van bietjes en sint-jakobsvruchten


Carpaccio van bietjes en sint-jakobsvruchten
Prachtig kleurrijk, gezond en heerlijk fris, dit hapje met sint-jacobsvruchten, verschillende kleuren gemarineerde biet en afgewerkt met crunchy quinoa. Perfect voor de feestdagen! Bekijk recept



Gepofte bietjes met geitenkaas en komijncrumble


Gepofte bietjes met geitenkaas en komijncrumble
Dit mooie gerechtje met gepofte bietjes is een ideaal vegetarisch voorgerechtje of een bijgerecht voor op de feesttafel. Bekijk recept



Wortelsap met rode biet, appel en gember


Wortelsap met rode biet, appel en gember
Neem een vitamineshot met dit heerlijke sapje met wortel, rode biet, frisse appel en gember. Een perfecte detox! Bekijk recept



Zalm 'Gravad lax' met rode biet


Zalm 'Gravad lax' met rode biet
Zelf gravad lax, of gemarineerde rauwe zalm maken is helemaal niet moeilijk! Geef deze Zweedse klassieker een twist door te marineren met rode biet. Bekijk recept



Tartaar van rode biet met gerookte paling en zure room


Tartaar van rode biet met gerookte paling en zure room
Deze tartaar van rode biet met gerookte paling en zure room is een Scandinavisch geïnspireerd feestelijk voorgerecht. Lekker fris! Bekijk recept



Geroosterde rode biet met bloedworst en kroketten


Geroosterde rode biet met bloedworst en kroketten
Een echt bordje winters comfort food: heerlijke zoetige geroosterde rode bietjes met stukjes bloedworst en kroketten voor erbij. Dat zal smaken! Bekijk recept