Ik heb weer een leuke nieuwe baktrend ontdekt: zebracake! Het is eigenlijk een originele versie van marmercake.

Een originele zebracake
Een originele zebracake


Je maakt twee verschillende degen (maak je geen zorgen, het is supergemakkelijk), 1 vanille en 1 chocolade, en lepelt dan telkens een kleine hoeveelheid beslag in het midden van je cakevorm. Zo krijg je min of meer de vorm van een schietroos. Maar in de oven rijst het deeg mooi, en krijg je een echt zebrapatroon. Leuk toch?

Toegegeven, ik heb het een aantal keer moeten proberen tot ik het juiste recept vond en ook de 'techniek' onder de knie had om een mooi patroon te krijgen. Maar met deze tips lukt het vast van de eerste keer!

 1. Weeg je 2 degen af, zodat je exact evenveel wit als donker deeg hebt. De eerste keer deed ik het maar op het zicht, en had ik heel wat meer donker deeg over. Ik had dat dan op het laatste maar bij de cake gegoten, maar dat had helaas echt geen mooi effect.

 2. Je moet afwisselen het lichte en het donkere deeg op elkaar lepelen. Best een intensief en tijdrovend werkje. Mag het wat meer vooruit gaan? Doe dan de degen in een spuitzak of een schenkkannetje met tuitje. Maar blijf er wel voor zorgen dat je mooi gelijke delen op elkaar spuit!

 3. Je moet geen 100% concentrische cirkels maken, een ietwat grillig patroon geeft het mooiste resultaat.


En dan nu, aan het werk! Het recept vind je ook hier.

 

zebracake


Ingrediënten • 300 g zelfrijzende bloem

 • 250 g suiker

 • snufje zout

 • 100 ml melk

 • ¼ kl vanille-extract

 • 4 eieren

 • 250 ml zonnebloemolie

 • 1 kl bakpoeder

 • 25 g cacaopoeders


Bereiding 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier.

 2. Doe de olie, suiker, zout, melk, vanille en eieren in een kom en meng goed door elkaar. Zeef de bloem en bakpoeder erbij en meng door elkaar. Verdeel in 2 kommen. Doe bij 1 deeg het cacaopoeder en meng het onder het deeg.

 3. Doe met een grote eetlepel een schep van het vanillebeslag in de bakvorm. Lepel hierop, in het midden, een lepel van het chocoladebeslag. En dan opnieuw vanille. Blijf dit herhalen tot alle deeg op is.

 4. Bak de cake in 35-45 minuten gaar. Check het midden van de cake met een prikker; als die er proper uitkomt is de cake klaar!