Bami en nasi, het zijn populaire gerechten om bij de Chinees te bestellen, maar ken jij het verschil? Heb jij ook wel eens moeite om ze uit elkaar te kunnen halen? Het is ons ook al overkomen! We leggen de verschillende gerechten uit en – zo ken je ons – geven we je uiteraard ook onze lekkerste recepten mee voor een heerlijke home made versie.

‘Bami’ komt oorspronkelijk uit China, meer bepaald uit de ‘Min Nan Chinese taal’, waarbij ‘ba’ vlees betekent en ‘mie’ noedels gemaakt van tarwe. ‘Noedels voor vleesgerechten’ dus. Ook in Indonesië, Maleisië en Thailand wordt de benaming gebruikt. En zo is via de Nederlandse kolonisten de benaming ook bij ons goed gekend geworden. Zij namen ‘bami goreng’ mee uit Indonesië, letterlijk ‘gebakken noedels’. Vaak worden ook eiernoedels ervoor gebruikt. De noedels worden eerst kort gekookt, en dan gebakken in de wok, met groenten, vlees of garnalen, eieren en een lekker sausje. Een snelle en toegankelijke maaltijd!

Bami goreng met kip

Bami goreng met kip
Bami goreng zijn gewokte noedels met kip, groentjes en een lekker sausje op basis van sojasaus. Snel klaar en overheerlijke Aziatische kost! Zelf aan de slag? Je kan deze bami deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!

Bami goreng met oesterzwammen

Bami goreng met oesterzwammen
Maak eens een vegetarische versie met oesterzwammen, prei, chilipeper en een lekker sausje op basis van gember en sojasaus. Bekijk recept

Vegetarische bami met satésaus

Vegetarische bami met satésaus
Deze versie is met lekker veel krokante wokgroentjes erbij, krokante pindanootjes en een niet te versmaden zelfgemaakte satésaus. Een supersnelle Oosterse klassieker die iedereen eens zelf thuis klaargemaakt hebben... Bekijk recept

Ook voor ‘nasi’ moeten we naar de Indonesische keuken kijken. ‘Nasi’ betekent gekookte rijst, ‘goreng’ gebakken. Zo eenvoudig kan het dus zijn: gebakken rijst. Het is het nationale gerecht in Indonesië. Daar bestaan er uiteraard talloze variaties op, het wordt er ook vaak als ontbijt gegeten. Meestal worden er groenten, kip en eieren mee met de rijst gebakken, en afgewerkt met ketjap manis, Indonesische zoete sojasaus, als smaakmaker. Voor een vegetarische versie wordt er vaak een spiegelei bij geserveerd. Sambal, kroepoek en pindasaus zijn heerlijke toppings!

Ook in China wordt vaak een variatie gemaakt op nasi, met gebakken rijst, erwtjes en bosuitjes. Kantonese nasi verschijnt er altijd mee op tafel, en wordt traditioneel op het einde pas van gegeten, om ‘gaatjes op te vullen’. Het wordt onbeleefd beschouwd om er nog veel van te eten, dan lijkt het alsof de maaltijd niet voldoende was. We laten het niet aan ons hart komen, en gaan voluit voor een volledige maaltijd nasi, met één van deze heerlijke nasi-recepten! Smakelijk!

Nasi goreng met kip

Nasi goreng met kip
Nasi goreng is gebakken rijst op Indonesische wijze. Een heerlijk kommetje comfort food met veel groentjes erbij en kip. Bekijk recept

Nasi goreng met varkensblokjes

Nasi goreng met varkensblokjes
Varieer met je ingrediënten: gebruik eens lekkere reepjes varkensvlees en erwtjes. Heerlijk! Bekijk recept

Nasi goreng met een spiegeleitje

Nasi goreng met een spiegeleitje
Ook de vegetariërs komen aan hun trekken met deze heerlijke veggie versie met een spiegelei erbij. Als de eidooier over de rijst loopt.. Heerlijk! Bekijk recept