Als je gek bent op de Italiaanse keuken, dan heb je vast wel een keertje de naam ‘San Marzano-tomaten’ horen vallen. Deze rode vruchten, die oorspronkelijk uit het stadje San Marzano sul Sarno komen, worden gretig door alle Italiaanse mama’s gebruikt in bijvoorbeeld sauzen voor pasta’s of op pizza’s. Want voor het maken van de lekkerste gerechten gebruik je deze tomaten die van hoge kwaliteit zijn. Ze hebben een bijzondere smaak die ik moeilijk kan omschrijven en ze zijn niet te vergelijken met de tomaten die je hier vindt. Als je ze nog nooit hebt geproefd, dan kan je binnenkort desnoods een tripje naar Italië boeken. Ieder excuus om een ticket naar dit mooie land te boeken is goed, toch? ;)

Gehaktballen in een tomatensaus van San Marzano-tomaten
Gehaktballen in een tomatensaus van San Marzano-tomaten

San Marzano-tomaten kopen


Maar als je niet in de gelegenheid bent om naar Italië te reizen, kan je de tomaten ook gewoon in België kopen. Want in de betere Italiaanse delicatessezaak en in sommige supermarkten verkopen ze gepelde San Marzano-tomaten in blik. Ze zijn redelijk prijzig, maar dan heb je wel wat. Net zoals ik in mijn vorige artikelen over Italiaanse producten heb geschreven, moet je ook hier goed op de verpakking kijken of het keurmerk D.O.P. erop staat. Pas dan weet je zeker dat het om de echte San Marzano’s gaat.

Een heerlijke tomatenrisotto met pancetta
Een heerlijke tomatenrisotto met pancetta

Recepten met San Marzano-tomaten


Oké, genoeg gepraat over deze Italiaanse tomaten. Trek je keukenschort aan en ga lekker kokkerellen! Ik heb voor jou enkele receptideeën waar je gepelde San Marzano-tomaten uit blik in kunt verwerken. Wat dacht je van een stevige bolognesesaus, deze gehaktballetjes met tomatensaus, of ben je misschien eerder een liefhebber van deze tomatenrisotto met pancetta?

Ciao, Sarah

Een stevige bolognesesaus
Een stevige bolognesesaus