Heb je nog nooit artisjok op? Dan moet je het zeker een keertje proberen want deze herfstgroente smaakt heerlijk en kan je verwerken in heel wat gerechten. Je kan artisjokken kant-en-klaar kopen in een potje of ingevroren. Lekker makkelijk en het bespaart je wel wat tijd, maar je kan natuurlijk ook verse artisjok kopen en klaarmaken. Aan jou de keuze!

Hoe eten?


Zowel de blaadjes als het hart of de bodem zijn super lekker. Je kan de artisjok in zijn geheel koken, en dan als aperitief serveren: je gasten kunnen dan telkens een blaadje plukken, en het binnenste van het blad afschrapen met hun tanden. Daar serveer je dan een lekker dipje bij, bijvoorbeeld een Franse vinaigrette. Binnenin zit het hart, met het meeste vruchtvlees. Dat kan je ook zo gekookt opeten, of nog verder bakken of grillen.

Verse artisjok klaarmaken  • Verwijder eerst de donkere bladeren aan de buitenkant. Deze zijn niet lekker en zijn erg taai.

  • Snijd de steel af.

  • Snijd de donkere punten van de bladeren af met een schaar.

  • Kook de artisjokken gaar in een grote kookpot met ruim gezouten water.

  • Haal de artisjokken eruit en laat uitlekken.

  • Verwijder nu het binnenste gedeelte (hooi) van de artisjok. Dit is niet eetbaar.

  • Bewaar de artisjokken in water met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.


Gerechten met artisjok


Risotto met artisjokken


Een risotto maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In dit recept wordt elke stap goed uitgelegd zodat het een lekker succes wordt. Aan de risotto voeg je lekkere stukjes artisjokharten toe.

Risotto met artisjokken

Boontjessalade met artisjokken


Salade enkel in het najaar? Nee hoor, dit is het recept om een lekkere najaarssalade te maken met boontjes, prei en artisjokharten. Makkelijk te maken en caloriearm!

Boontjessalade met artisjokken

Spinaziepizza met artisjok


Lekkere comfort food, maar dan wel verfijnd! Deze witte pizza wordt belegd met artisjokharten, spinazie en kaas. Een lekkere gerecht om klaar te maken voor het hele gezin op zaterdagavond!

Spinaziepizza met artisjok

Ciabatta met gegrilde groenten


Artisjokken zijn ook prima om te gebruiken als hapje. Maak er lekkere ciabattabroodjes mee klaar die je dan belegd met de smaken van de méditerranée: aubergine, courgette, zongedroogde tomaten en artisjokken. Proef het zuiden!

Ciabatta met gegrilde groenten

Save