Nee ‘aperitivo Italiano’ is geen happy hour. Eigenlijk betaal je zelfs wat meer voor je drankje dan anders. Daar staat dan wel tegenover dat je hapjes mag nemen van het buffet. Op toeristische plekken als Firenze is dat aanbod vrij beperkt maar ooit gingen we aperitieven in een barretje in Bologna en toen was het buffet zo uitgebreid, dat we het diner overgeslagen hebben. Echt zalig om gewoon allerlei lekkers te delen terwijl je gezellig bijkletst met je lief, vrienden of familie.
In Italië wordt er geaperitiefd om de eerste honger te stillen na het werk, meestal tussen 19 en 21 uur. Nadien gaan de Italianen nog op restaurant voor een uitgebreid diner. Maar studenten durven wel eens liever 2 apero’s bestellen met wat hapjes om hun buik te vullen. Ik ben alvast fan!
Ik hou ervan om thuis geregeld een aperitivo te organiseren. Dat is dan meteen ook ons avondeten. Je kan al het werk op voorhand doen en zo heb je tijd om met je gezelschap uitgebreid bij te babbelen.
Daar hoort sowieso mozzarella bij. Dat kan klassiek in de vorm van een bruschetta met tomaat en mozzarella maar je kan het ook een eigen twist geven. Neem nu bijvoorbeeld deze salade met mozzarella en kappertjes, fris en smaakvol!
Daarbij kunnen dan ook nog verschillende warme hapjes als koekjes met tapenade, ciabatta met gegrilde groenten, apero-gehaktballetjes of rolletjes van prosciutto met rucola en peer. Eigenlijk kan je je fantasie volledig de vrije loop laten. Als je het echt als avondeten serveert is het ook leuk om een pizza op het buffet te zetten. Probeer deze aardappelpizza met pancetta eens, zalig!
Traditioneel drinken de Italianen Aperol Spritz bij hun aperitief. Dat is een drankje met bittere sinaaslikeur, prosecco en spuitwater. Heerlijk verfrissend en vrolijk oranje!