Italië is een van mijn favoriete reisbestemmingen. Niet alleen omwille van het lekkere eten maar ook omdat de Italianen echte levensgenieters zijn die van elk klein vrij moment een feest maken. Zo is de ‘aperitivo Italiano’ een traditie die van mij snel mag overwaaien naar België.

Een heerlijke aperol spritz bij de aperitivo
Een heerlijke aperol spritz bij de aperitivo

Nee ‘aperitivo Italiano’ is geen happy hour. Eigenlijk betaal je zelfs wat meer voor je drankje dan anders. Daar staat dan wel tegenover dat je hapjes mag nemen van het buffet. Op toeristische plekken als Firenze is dat aanbod vrij beperkt maar ooit gingen we aperitieven in een barretje in Bologna en toen was het buffet zo uitgebreid, dat we het diner overgeslagen hebben. Echt zalig om gewoon allerlei lekkers te delen terwijl je gezellig bijkletst met je lief, vrienden of familie.

Bruschette met tomaat en mozzarella voor de aperitivo
Bruschette met tomaat en mozzarella voor de aperitivo

In Italië wordt er geaperitiefd om de eerste honger te stillen na het werk, meestal tussen 19 en 21 uur. Nadien gaan de Italianen nog op restaurant voor een uitgebreid diner. Maar studenten durven wel eens liever 2 apero’s bestellen met wat hapjes om hun buik te vullen. Ik ben alvast fan!

Een frisse salade van mozzarella met kappertjes
Een frisse salade van mozzarella met kappertjes

Ik hou ervan om thuis geregeld een aperitivo te organiseren. Dat is dan meteen ook ons avondeten. Je kan al het werk op voorhand doen en zo heb je tijd om met je gezelschap uitgebreid bij te babbelen.

Ciabatta met gegrilde groenten
Ciabatta met gegrilde groenten

Daar hoort sowieso mozzarella bij. Dat kan klassiek in de vorm van een bruschetta met tomaat en mozzarella maar je kan het ook een eigen twist geven. Neem nu bijvoorbeeld deze salade met mozzarella en kappertjes, fris en smaakvol!

Warme koekjes met tapenade
Warme koekjes met tapenade

Daarbij kunnen dan ook nog verschillende warme hapjes als koekjes met tapenade, ciabatta met gegrilde groenten, apero-gehaktballetjes of rolletjes van prosciutto met rucola en peer. Eigenlijk kan je je fantasie volledig de vrije loop laten. Als je het echt als avondeten serveert is het ook leuk om een pizza op het buffet te zetten. Probeer deze aardappelpizza met pancetta eens, zalig!

Apero gehaktballetjes
Apero gehaktballetjes

Traditioneel drinken de Italianen Aperol Spritz bij hun aperitief. Dat is een drankje met bittere sinaaslikeur, prosecco en spuitwater. Heerlijk verfrissend en vrolijk oranje!

Rolletjes van prosciutto, rucola en peer
Rolletjes van prosciutto, rucola en peer
Aardappelpizza met pancetta
Aardappelpizza met pancetta