Een prachtige rode vrucht, met een rijke geschiedenis en een heerlijke smaak! We vertellen je graag over de granaatappel! De vrucht is afkomstig uit het Midden-Oosten en Iran, waar ze al duizenden jaren gegeten wordt. Het woord 'granaatappel' is afgeleid van het Latijnse granatum, wat 'zaden' betekent. 

granaatappel
Foto door Marta Matyszczyk


De vrucht heeft een dikke schil, met daarin de zaden verstopt. Het witte membraan rond de zaadjes is niet eetbaar en smaakt bitter af. Een granaatappel schillen is dan ook best wel een klusje, maar de vuurrode pitjes zijn het meer dan waard!

Om een granaatappel te pellen, zijn er 2 handige methodes:

  • De eerste is om de granaatappel in twee te snijden. Je neemt 1 van de helften van de granaatappel in je hand, de bolle kant naar boven. Je neemt een houten lepel in je andere hand en mept rondom op de harde schil, best vaak. De schil zal zachter worden, en de granaatappelpitjes zullen er gemakkelijk uitvallen. Zet een kom onder je hand, zo vang je tegelijkertijd het sap en de pitjes op. Let wel op voor vlekken op je kledij, dus draag een schort!

  • De andere methode is om de granaatappel in stukken te snijden en dan in een kom gevuld met water en de granaatappel dan 'onder water' te pellen. De witte membranen zullen komen bovendrijven en je kan ze er gemakkelijk afscheppen. Helaas gaat er wel wat van het kostbaar sap (en dus: smaak) verloren bij deze methode. Vandaar dat onze voorkeur uitgaat naar de eerste methode.


Granaatappelpitjes zijn ideaal om Midden-Oosters geïnspireerde gerechten mee af te werken. De knalrode kleur contrasteert mooi en de pitjes zorgen voor een heerlijke frisse toets. Het sap van granaatappel is ook lekker verfrissend. Het sap wordt ook ingekookt tot een dikke siroop, granaatappelmelasse, een gekend condiment in het Midden-Oosten. Het wordt onder andere gebruikt om baba ganoush op smaak te brengen.

We inspireren je graag met enkele gerechten, afgewerkt met granaatappelpitjes. Laat het smaken!


Geroosterde bloemkool op z'n geheel met tahinsaus en granaatappel


Geroosterde bloemkool op z'n geheel met tahinsaus en granaatappel
Een heerlijk originele en gezonde bereiding van bloemkool in zijn geheel. Lekker als voorgerecht of bijgerecht op tafel. Een vegetarische topper! Bekijk recept



Ontbijtkom vol granen, zaden, peer en granaatappel


Ontbijtkom vol granen, zaden, peer en granaatappel
Voor een echte kickstart van de dag, moet je deze ontbijtkom vol granen, zaden en peer en granaatappel proberen. Alle voedingstoffen voor een energieke start! Bekijk recept



Gemarineerde ananas met munt


Gemarineerde ananas met munt
Een heerlijk dessertje voor na een barbecue, deze in rum gemarineerde ananas met granaatappel en munt. Bekijk recept



Parelcouscous met halloumi


Parelcouscous met halloumi
Parelcouscous is gelukkig tegenwoordig gemakkelijk bij ons in de winkel te vinden! Deze grotere bolletjes hebben wat meer 'beet' als de klassieke couscous. Het past heerlijk bij gebakken halloumi met granaatappel. Toppertje uit het Midden-Oosten! Bekijk recept



Gevulde flespompoen met quinoa


Gevulde flespompoen met quinoa
Een lekker originele bereiding met flespompoen: gevuld met voedzame quinoa, granaatappel en feta. Dit moet je proberen! Bekijk recept



Gegrilde halloumi met kruidige couscous


Gegrilde halloumi met kruidige couscous
Een echte Midden-Oosterse topper met lekkere gegrilde halloumi kaas en kruidige couscous met peterselie, munt, granaatappel en kerstomaatjes. Ook lekker als barbecue salade! Bekijk recept



Geroosterde pompoensalade met rode ui, blauwe kaas en citrus-ahorndressing


Geroosterde pompoensalade met rode ui, blauwe kaas en citrus-ahorndressing
De herfst op je bord? Probeer eens deze verrassende salade met geroosterde pompoen en rode ui, blauwe kaas, granaatappelpitjes, pompoenpitten en munt. Daarbij serveren we frisse sla met citrus-ahorndressing. Een zalige herfstige veggie lunch! Bekijk recept



Citrus-salade met burrata


Citrus-salade met burrata
Burrata, het romige broertje van mozzarella heeft de laatste jaren onze harten veroverd, en daarom krijgt deze heerlijke kaas ook een plaatsje op onze feesttafel. De combinatie met citrusvruchten is verrassend lekker. Voor deze salade kan je alle elementen op voorhand klaarmaken. Afwerken doe je vlak voor het serveren. Bekijk recept



Groentencurry met granaatappelraita


Groentencurry met granaatappelraita
In dit gerecht gaan aardappelen, venkel, sjalot en aubergine allemaal samen in een stoofpot, op smaak gebracht met garam masala. Een heerlijke Indische curry. Bekijk recept



Libanese gehaktspiesjes met citroenrijst, pompoen en granaatappel


Libanese gehaktspiesjes met citroenrijst, pompoen en granaatappel
Of kortweg: köfte. Deze langwerpige gehaktballetjes knipogen naar de Libanese keuken. Die is momenteel erg in trek. Met ingrediënten zoals granaatappel, ras-el-hanout en munt krijg je een instant vleugje exotiek op je bord. Zin in? Deze topper kan je deze week bestellen bij Foodbag.be!