1. Zoete aardappelblokjes
Perfect voor: bijgerechten, salades of bowls.
Bereiding:
- Snijd de zoete aardappel in blokjes van 1,5-2 cm.
- Meng met 1 eetlepel olijfolie, zout, peper en kruiden naar keuze (bijv. paprikapoeder, knoflookpoeder of komijn).
- Verdeel gelijkmatig in de airfryer zonder te overlappen.
- Temperatuur: 180°C
- Tijd: 12-15 minuten (halverwege even schudden).
- Tip: Wil je ze extra knapperig? Voeg een theelepel maïzena toe voordat je de olie en kruiden mengt.
2. Zoete aardappelfrietjes
De gezonde versie van klassieke friet!
Bereiding:
- Snijd de zoete aardappel in dunne frietjes (ongeveer 1 cm dik).
- Laat ze 30 minuten in koud water weken voor extra knapperigheid.
- Dep goed droog en meng met 1 eetlepel olie, zout en kruiden (bijv. gerookt paprikapoeder of satékruiden).
- Spreid uit in een enkele laag in de airfryer.
- Temperatuur: 190°C
- Tijd: 15-18 minuten (halverwege omschudden).
- Tip: Gebruik niet te veel olie, anders worden ze slap.
3. Zoete aardappelplakjes
Dunne plakjes (chips-style)
Gezonde en krokante chips voor een lekkere snack!
Bereiding:
- Snijd de zoete aardappel in dunne plakjes (max. 3 mm dik). Dit gaat het gemakkelijkst met een mandoline.
- Meng met een klein beetje olie en zout.
- Bak ze in een enkele laag zodat ze gelijkmatig krokant worden.
- Temperatuur: 160°C
- Tijd: 12-14 minuten (check regelmatig, ze kunnen snel verbranden).
- Tip: Laat de chips na het bakken afkoelen op keukenpapier voor extra crunch.
Dikkere plakjes (ongeveer 0,5 cm dik)
Perfect als bijgerecht of snack.
Bereiding:
- Snijd de zoete aardappel in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik.
- Meng met een beetje olie en kruiden naar smaak.
- Bak in een enkele laag in de airfryer.
- Temperatuur: 180°C
- Tijd: 15-18 minuten (halverwege keren).
- Tip: Wil je ze extra knapperig? Laat ze na het bakken even rusten op een rooster.
4. Gepofte zoete aardappel
Superzacht van binnen, krokant van buiten!
Bereiding:
- Was de zoete aardappel en prik er met een vork een paar keer in.
- Wrijf in met een beetje olie en zout.
- Leg de aardappel in de airfryer en laat hem rustig garen.
- Temperatuur: 200°C
- Tijd: 35-45 minuten (afhankelijk van de grootte).
- Tip: Snijd de aardappel na het bakken open en voeg een klontje boter of een schepje Griekse yoghurt toe voor extra smaak.
We maakten zelf zoete aardappelplakjes met gochujangdressing in de airfryer. Heerlijk! Ontdek het filmpje ook op ons Instagramkanaal!
Voilà, met deze tips kan je zelf ook aan de slag met één van deze recepten!
Salade van spelt en zoete aardappel

Deze salade van spelt en sweet potato is lekker licht en zit toch bomvol smaak en goede voedingsstoffen. Heerlijk als lunch of licht avondmaal. Bekijk recept
Krokante kip en zoete aardappel van de bakplaat

Gerechten van de bakplaat, wij zijn helemaal fan! Weinig afwas en de oven doet het werk, handig toch? We maken heerlijke plakjes aardappel met krokante kip en daarbij een frisse salade. Fluitje van een cent! Bekijk recept
Gegrilde zalm met geroosterde zoete aardappel

Deze salade is een zalige combinatie van geroosterde plakjes aardappel, een stukje gegrilde zalm, verse spinazie en een sausje op basis van zure room. Bekijk recept
Kalkoensalade met zoete aardappel, granaatappel en misodressing

Een gerechtje dat zo vanop een Amerikaanse Thanksgiving tafel lijkt weggelopen! We maken een verrassende salade van boerenkool met kalkoen, granaatappel en misodressing (ok, die is niet zo Amerikaans ;-)). Smakelijk! Bekijk recept
Traybake met miso kabeljauw en courgette

Chef Caroline: "Kabeljauw met miso is een bekende bereiding uit de Japanse keuken. Het is dan ook een heerlijke combinatie! Ik serveer er lekkere gemarineerde groentjes en zoete aardappel uit de oven bij." Bekijk recept
Albondigas in tomatensaus met geroosterde aardappel

Chef Caroline: "Albondigas zijn het Spaanse antwoord op onze Belgische gehaktballetjes in tomatensaus. Ik maak ze lekker kruidig met gerookt paprikapoeder. De geroosterde zoete aardappel past er verrassend lekker bij!" Bekijk recept