Nog even eerst: in de diepvriesafdeling in de supermarkt vind je frieten die specifiek gemaakt zijn voor de airfryer. Deze zijn meestal al eens voorgebakken (het is ons niet echt duidelijk of die dan gefrituurd zijn of ook met hete lucht voorgebakken zijn). Een goed alternatief, maar vaak ook een prijzige optie. Voor deze test vertrekken we van de pure aardappel. Of in de versafdeling van de supermarkt vind je ook al voorgeschilde en -gesneden aardappelen (of in je Foodbag soms), dat is ook een prima optie.
Weet ook dat verse frieten in de airfryer maken, best lang duurt. In tegenstelling tot andere gerechten die meestal veel sneller gaan in de airfryer, zijn (goede!) frieten best een tijdrovend werkje. Schillen, in frieten snijden, droogdeppen, voorbakken, afkoelen, opnieuw bakken,... reken maar gerust een half uur tot 45 minuten (voor 1 batch). Maar heb je een lekker stoofpotje dat op het vuur staat te pruttelen, dan is het zeker de moeite waard om het eens op deze manier te doen, plus je kan ook het grootste deel op voorhand doen (zie stappenplan, stap 6).
Na uitgebreid researchen, kwam ik ook vaak tegen dat je de frieten moet wassen en weken als je ze gesneden hebt. Dit om het overtollige zetmeel weg te wassen. MAAR ik leerde van een aangetrouwde nonkel dat frieten wassen juist uit den boze is. Hij was vroeger boekhouder van een sterrenrestaurant, en at daar vaak mee in de keuken met de keukenbrigade. Zij weekten hun versgemaakte frietjes niet, maar depten ze gewoon goed droog, eens gesneden. Dat zorgt voor een veel krokanter resultaat. Logisch eigenlijk wel, want zo kan er geen extra vocht in de frieten dringen. En water en vet, dat gaat ook niet samen natuurlijk. Ik deed de test: de ene batch weekte ik wel, de andere niet en depte ik gewoon heel goed droog. Het resultaat? Beide waren goed gelukt, maar de niet-geweekte frietjes waren nóg krokanter, mooier goudbruin en nog sneller klaar. En dat is allemaal maar goed nieuws, want het duurt zo veel minder lang om ze klaar te maken, hoera!
Frietjes uit de airfryer: een stappenplan
- De juiste aardappel
- Kies voor kruimige/bloemige aardappelen (ook te vinden als frietaardappelen).
- Frietjes snijden
- Schil de aardappelen (of laat de schil erop voor een rustiekere look) en snijd ze in gelijkmatige frietjes. Probeer de frietjes even dik te snijden, zodat ze gelijkmatig garen. Een dikte van ongeveer 1 cm is ideaal.
- Droog de frietjes
- Dep de frieten goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Dit is belangrijk om knapperige frietjes te krijgen (weken hoeft dus niet). Dep voorgesneden frieten ook zeker goed droog.
- Voorgaren
- Leg de frietjes in de airfryer in een enkele laag (gebruik nog geen olie). Je kunt ze eventueel in batches bakken als ze niet allemaal in één keer passen. Bak ze ongeveer 10 minuten op 120°C.
- 2de 'bak'
- Meng de frietjes nu met 1 à 2 eetlepels olie. Zorg dat de olie goed verdeeld is (meng dus in een kom of nog beter, schud op met de olie in een afgesloten bewaardoos). Verwarm ondertussen de airfryer 2-3 minuten voor op 190°C. Schik de frieten opnieuw uit in één laag in het mandje. Bak 10 minuten. Tip: tot hier kan je alles op voorhand doen! Airfryermandjes zijn niet altijd even groot, maar wil je dus veel frietjes kunnen serveren, dan maak je alles al klaar tot hier. Dan hoef je ze enkel nog kort een laatste keer te bakken. Als je frieten ondertussen afgekoeld zijn, voeg dan nog 2-3 minuten toe aan de bereidingstijd.
- 3de 'bak'
- Haal het mandje uit de airfryer en schud op. Zet nu opnieuw 5 minuten in de airfryer op 190°C, controleer of ze mooi goudgeel-bruin zijn. Zo niet, zet ze er nog enkele minuten langer in.
- Serveren:
- Haal de frietjes uit de airfryer, bestrooi nu pas met zout en serveer ze meteen. Voeg eventueel naar smaak nog extra kruiden (paprikapoeder, satékruiden, furikake,...) toe en serveer met een sausje. Smakelijk!
Nu je het helemaal onder de knie hebt, kan je aan de slag met deze recepten met frietjes.