Kip heeft al snel de neiging om uit te drogen, als je ze bakt in de oven. En eigenlijk is een airfryer ook een kleine krachtige oven. Dus het is wel belangrijk om met enkele zaken rekening te houden.
Zo begint het met de keuze van het stukje kip. Kippenborst, de meest gemaakte keuze, is vrij mager vlees dat snel gaar is, en heeft dus al snel de neiging om droog uit te vallen. Je kiest beter voor kippenbil of kippendijvlees. Kippendijvlees vind je gemakkelijk ontbeend terug in de supermarkt, of vraag het aan je slager. Snij die in lange repen, meng met je favoriete kruidenmengeling (wij gingen voor paprikapoeder, knoflookpoeder en kipkruiden), zout, zwarte peper en een scheutje olijfolie. Rijg het vlees goed compact op satéstokjes, dat zal ervoor zorgen dat de kip mooi sappig blijft. Bak de saté's 10 minuten in een airfryer op 190 ºC.
Terwijl de saté's bakken, heb je tijd om een marinade te maken: smelt boter samen met knoflook en voeg, eens de boter gesmolten is, parmezaan, peterselie en chilivlokken toe. Bestrijk hiermee de kipsate's rondom als de airfryer klaar is. Bak ze dan opnieuw 2 minuten. Werk voor het serveren af met extra parmezaan, peterselie en chilivlokken. Topresultaat en heerlijk sappig!
Conclusie: 1. Gebruik kippendijen (of kippenbouten) 2. Rijg strak op satéstokjes 3. Bestrijk met een marinade. Succes gegarandeerd! Eens je deze bereidingswijze onder de knie hebt, kan je nog wat verder gaan experimenteren. Met deze recepten bijvoorbeeld! Laat het smaken!
Kipsaté's met mangosalsa
Gemarineerde kippenblokjes op een satéprikker en grillen maar (of maak ze in de airfryer). We serveren ze met een frisse mangosalade met avocado. Gezond en lekker sappige kip boordevol smaak. Genieten! Bekijk recept
Kip met krieltjes uit de oven en salade
In dit recept doet de oven het meeste werk. Heerlijk! Het enige wat jij nog moet doen is de paprika en sla in stukken snijden en de saus bijeen mixen. Voor de rest is het wachten tot de ovenwekker afgaat en klaar! Bekijk recept
Vietnamese kip met hoisin saus
Hoisin saus is een Chinese saus op basis van sojabonen, rijstazijn en suiker. Het wordt ook veelvuldig gebruikt in de Vietnamese keuken en past perfect bij een lekker stukje malse kip. Daarbij komt een pittig kruidenslaatje met mooie komkommerlinten. Een fantastische lichte maaltijd, bol van Oosterse smaken! Bekijk recept
Kippenbillen met chorizo, look en citroen in de oven
Alle ingrediënten voor deze 'traybake' gaan op 1 ovenschaal! Zo goed als geen werk en met een overheerlijk resultaat. Handig toch? Bekijk recept
Kippendrumsticks met groentefrietjes en frisse koolsla
Kip met frietjes kan iedereen bekoren. Geef een Aziatische twist aan de sappige kip met een smaakvolle mengeling van sojasaus en misopasta. Verrassend lekker, toch? Bekijk recept