Een nieuwe reeks: vanaf nu gaan we van tijd tot tijd gerechten testen in de airfryer! Het toestel is razendpopulair en vindt zijn weg naar vele gezinnen. Heb jij al een airfryer in huis? Uiteraard kan je er meer in klaarmaken dan frietjes en frituursnacks. Wij testen het uit! 

Hoe werkt een airfryer?


De airfryer maakt gebruik van een ventilator om hete lucht snel rond het voedsel te laten circuleren. Deze hete luchtstroom zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat resulteert in een krokante buitenkant en een gare 'binnenkant', zonder dat het voedsel doordrenkt raakt met olie.

Een ingebouwd verwarmingselement, meestal aan de bovenkant van het apparaat, warmt de lucht op. Temperaturen kunnen variëren, meestal tussen de 80°C en 200°C, afhankelijk van het model en de instelling. Het voedsel wordt geplaatst in een mandje of lade met gaatjes of een roosterbodem. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de hete lucht overal om het voedsel heen kan stromen, zo wordt alles mooi krokant.

Je hoeft dus veel minder bereidingsvet te gebruiken en door de efficiënte warmtecirculatie gaat het gaarproces over het algemeen ook véél sneller als in een conventionele oven. Airfryers zijn over het algemeen niet heel groot (dat is natuurlijk ook afhankelijk van het model dat je koopt), waardoor je geen grote hoeveelheden tegelijkertijd kan bereiden.

Pizza in de airfryer


Naast de klassieke frietjes willen we natuurlijk graag ook wat experimenteren met de airfryer! En ook vergelijken of het resultaat beter is als in de klassieke oven. Ons eerste experiment: pizza!

Het spreekt voor zich dat je geen grote pizza's kan bakken in de airfryer. Je gebruikt dus best rechthoekig pizzadeeg (of maakt het zelf natuurlijk) en snijdt het iets groter als het mandje van de airfryer. Vouw de randen naar binnen, zodat het deeg mooi in het mandje past. Schik op een bakpapiertje.

We experimenteerden eerst met de pizza samen te stellen ín het mandje, maar merkten dat het gemakkelijker gaat om de pizza eerste te beleggen en dan met het stukje bakpapier voorzichtig in het mandje te lichten. Leg de pizza niet te vol, maar dat doe je best nooit bij een pizza. We gingen voor 2 variaties, ontdek het recept hier.

  • Pizza tonno met tomatensaus, tonijn, ui, puntpaprika en geraspte kaas

  • Pizza prosciutto met tomatensaus, kerstomaatjes en geraspte kaas, en na het bakken afgewerkt met prosciutto, rucola, parmezaanschilfers en olijfolie


Je werkt eigenlijk exact op dezelfde manier als voor een klassieke pizza, alleen maak je de pizza wat kleiner. Verwarm je airfryer 5 minuten voor op 200 ºC. Leg de pizza in het mandje en bak 8 minuten op 200 ºC. Terwijl de ene pizza bakt, kan je de andere beleggen.


Het resultaat?


Zoals vermeld, bakten we dezelfde pizza ook in een heteluchtoven, die we instelden op 250 ºC, voor 9 minuten. Het resultaat is vrij gelijkaardig, al is de airfryer pizza tóch opvallend krokanter! De toppings zijn mooi gaar, de kaas is gesmolten. Het is dus zeker een geslaagd experiment, en een aanrader voor wie niet teveel pizza's tegelijkertijd wil maken. Er bestaan trouwens ook speciale 'airfryer inzetstukken', speciaal ontworpen om pizza te bakken, maar we merkten dat het zeker en vast ook lukt ín het mandje. Een verrassend resultaat, dat ons nog meer zin doet krijgen om verder te experimenteren met het toestel. To be continued...