Hier zijn we weer met een nieuw experiment uit de airfryer: geroosterde bloemkool! Het doel: heerlijk geroosterde bloemkoolroosjes met geblakerde kantjes, bruine stukjes aan de buitenkant en binnenin botermalse zoete bloemkool. Missie geslaagd? 

 

Zo gingen we te werk


Neem 1 stevige, volledige bloemkool. Verwijder de steelaanzet met een mes en breek de bloemkool in kleine roosjes. De binnenste bladeren die rondom de bloemkool zitten kan je ook prima gebruiken, dus die hakken we in hapklare stukjes.

Maak een marinade voor de bloemkool: meng een 3-tal eetlepels zonnebloemolie met 1 koffielepel lookpoeder, 1 kl koffielepel paprikapoeder, 1 koffielepel kurkuma, 1/2 koffielepel zout en 1/2 koffielepel versgemalen zwarte peper in een mengkom. Voeg de bloemkoolroosjes (en de bladeren!) toe en schep goed om. Schep in het mandje van de airfryer, zorg ervoor dat de bodem bedekt is, en dat de roosjes niet bovenop elkaar liggen. Stel de airfryer in voor 10 minuten kooktijd aan een temperatuur van 200 ºC en klaar!Maak ondertussen een lekker dipsausje. Wij mengden 4 eetlepels mayonaise met een halve koffielepel harissa. Snij ook een lente-uitje in ringen.

 

Het resultaat?


De bloemkoolroosjes komen zoals gehoopt mooi geroosterd aan de buitenkant en mals en gaar uit de airfryer. Ze zijn heerlijk met het dipsausje erbij, missie wederom geslaagd! In de vorige editie testten we pizza uit de airfryer, het resultaat daarvan ontdek je hier.En bloemkool uit de oven?


We deden ook de test in de oven. We gebruikten een deel van de in olie gemarineerde bloemkoolroosjes om te testen of ze hetzelfde resultaat leveren. Hiervoor schikten we de bloemkoolroosjes op een met bakpapier bedekte bakplaat, de oven verwarmden we voor op 200 ºC. De bloemkoolroosjes hadden na 10 minuten een gelijkaardige kleuring, maar zijn zeker niet zo mooi gaar. Ze hebben nog veel meer beet. Een 10-tal minuutjes langer zijn ze ook zacht, maar nog donkerder gekleurd aan de buitenkant. Conclusie? Met de airfryer heb je dubbel zo snel een mooi resultaat (en het energieverbruik is een pak lager). Ideaal hapje voor de airfryer dus om snel op tafel te toveren!

Op onze website vind je tal van gerechten met geroosterde bloemkool, dus voortaan kan je ook deze techniek gebruiken om de groente klaar te maken.