Italianen zijn meesters als het gaat om culinaire tradities en topproducten. Zelfs hun azijn wordt door velen aanzien als vloeibaar goud. Maar hoe wordt aceto balsamico eigenlijk gemaakt en waarom is het zo bijzonder?

Ik denk dat ik ongeveer een jaar of 10 moet geweest zijn toen we tijdens een reis in Italië een hele tijd donkere flesjes bestudeerden. Mijn grootmoeder vertelde mij toen al dat er in die flesjes geen gewone azijn zit en dat het een heel speciaal en lekker product is. En tot op vandaag kan ik haar zeker geen ongelijk geven. Ondertussen heb ik zo’n 3 verschillende soorten balsamicoazijn op mijn keukenrek staan. Voor mij zijn ze onmisbaar en uitzonderlijk lekker bij een echte insalata caprese.

Salade caprese
Salade caprese


Traditionele balsamicoazijn wordt geproduceerd in en rond de Noord-Italiaanse stad Modena. Eigenlijk is het ook niet echt azijn maar geoxideerde, gekookte druivenmost. Hoe langer de azijn rijpt, hoe rijker deze van smaak wordt. Door de rijping wordt de azijn ook iets zoeter en stroopachtiger. De lekkerste balsamico’s rijpen 8 tot wel 40 jaar! Aan die rijpere azijnen is er uiteraard wel een prijskaartje verbonden. Aceto balsamico tradizionale di Modena is bovendien wettelijk beschermd door het Denominazione di Origine Controllata (DOC) label. Het wordt ook steeds gebotteld in een buikvormig flesje met een inhoud van tien centiliter.

Ook al gebruik je er vaak slechts een paar druppels van, voor mij is het een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Balsamico is super lekker bij mozzarella, burrata of Parmezaan maar smaakt ook heerlijk bij vis, vlees en champignons, zoals deze heerlijke fettucini met balsamico champignons.

Fettucini met balsamico champignons
Fettucini met balsamico champignons


Je zou het misschien niet meteen verwachten maar balsamicoazijn past ook prima bij zoete gerechten of bij fruit. Probeer deze salade van aardbeien met balsamico eens of gebruik het bij deze taart met blauwe kaas, peer en rucola.

Salade van aardbeien en balsamico
Salade van aardbeien en balsamico


Taart met blauwe kaas, peer en rucola
Taart met blauwe kaas, peer en rucola


Nog meer inspiratie? Bekijk hier de lekkerste receptideetjes met aceto balsamico!