Wat is harissa?
Harissa is een pittige en smaakvolle chili-pasta die afkomstig is uit Tunesië. Het wordt beschouwd als een essentieel ingrediënt in de Noord-Afrikaanse keuken en voegt warmte, diepte en complexiteit toe aan gerechten. De naam “harissa” is afgeleid van het Arabische woord ‘harasa’, wat ‘stampen’ of ‘pletten’ betekent, een verwijzing naar de traditionele bereiding van de pasta.
De oorsprong van harissa
Harissa vindt zijn oorsprong in Tunesië en wordt al eeuwenlang gebruikt in deze regio. De introductie van chilipepers in Noord-Afrika, afkomstig uit Zuid-Amerika na de ontdekkingsreizen, zorgde voor de basis van deze smaakmaker. Tunesische huishoudens hebben meestal hun eigen variant van harissa, die kan variëren van mild tot extreem pittig. Ook bestaan er vele variaties, zoals met rozenblaadjes en gerookte pepers. Rozenharissa is één van Ottolenghi's favoriete ingrediënten.
Koken met harissa
Harissa is ontzettend veelzijdig en kan op vele manieren worden gebruikt. Meestal koop je harissa in van die typische gele tubes, die bewaren trouwens heel lang in de koelkast. Of je kan de kruidenpasta ook gemakkelijk zelf maken. Ontdek hier ons recept.
Gebruik harissa voor:
- Marinades: meng harissa met yoghurt en olijfolie om kip, lamsvlees, vis of groenten te marineren voor de barbecue of in de oven.
- Soepen en stoofschotels: voeg een lepel harissa toe aan linzensoep, Marokkaanse tajines of Noord-Afrikaanse stoofpotten voor een extra kick.
- Broodbeleg: meng harissa met hummus en gebruik het als spread op sandwiches en wraps.
- Sauzen en dips: combineer harissa met Griekse yoghurt of tahini voor een eenvoudige maar smaakvolle dip.
- Aardappelen en groenten: rooster aardappelen of wortelgroenten met een mengsel van harissa en olijfolie.
- Pasta: roer een beetje harissa door een rode pastasaus voor wat extra pit.
Aan de slag
Deze week staat deze Tunesische vis op het menu bij Foodbag. Nog meer inspiratie met de kruidenpasta vind je hier!
Tunesische vis met citroen en geroosterde wedges

Foodbagchef Claire: "Harissa, de pittige rode saus uit de Tunesische keuken, wordt gemaakt van pepers en tomaten. Bij koken draait alles om balans, en daarom voeg ik een vleugje frisse citroen toe. Het resultaat? Een echte smaakexplosie!" Bekijk recept of bestel bij Foodbag
Couscous met halloumi

De zachte zoute smaak van de gebakken halloumi kaas combineert prima met couscous en de pittige kruidenpasta. Een vegetarische topper! Bekijk recept
Pulled harissa-zalm met tabouleh van fregola sarda

Dat je bij 15gram moet zijn voor verrassende en originele recepten? Dat wist je waarschijnlijk al! En kijk, hierbij nogmaals het bewijs. Wat denk je van deze 'pulled zalm' met een frisse tabouleh van fregola sarda erbij. Dit wil je proberen, toch? Bekijk recept
Tajine 'scampi diabolique' met couscous

Een kruising tussen de Franse en Midden-Oosterse keuken, deze tajine 'scampi diabolique' met couscous. Origineel en lekker, geniet ervan! Bekijk recept
Pittig groentestoofpotje met gegrilde halloumi en chorizo

Een soort van Spaans stoofpotje, met invloeden uit de Midden-Oosterse keuken. Lekker pittig en vullend, met kikkererwten en gebakken halloumi. Bekijk recept
Fregola sarda met merguez en kruidige tomaten-groentesaus

Een heerlijk Midden-Oosters geïnspireerd gerecht met pastabolletjes, een kruidige tomaten-groentesaus en pittige merguezworstjes. Heel gemakkelijk om te maken en zo hartverwarmend! Geniet ervan! Bekijk recept
Midden-Oosters groentestoofpotje

Zin in een smakelijke vitamineboost? Probeer dit heerlijke Midden-Oosterse stoofpotje met venkel, ui, kikkererwten, aardappelen en olijven maar eens! Alles gaat in 1 kookpot, of tajine (als je die hebt!), lekker gemakkelijk. Het gerecht wordt geserveerd met een heerlijk fris yoghurtsausje. Dat gaat smaken! Bekijk recept
Shakshuka met geroosterde aubergine

Shakshuka is een klassiek Midden-Oosters ontbijt, maar wie zegt dat je het niet als avondmaal mag eten? In dit lekkere eenpansgerecht kook je eitjes gaar in een rijke, kruidige tomatensaus, verrijkt met heerlijke stukjes geroosterde aubergine. De Midden-Oosterse keuken op zijn best! Bekijk recept
Zaalouk (Marokkaanse auberginesalade) met grillkaas en orzo

Zaalouk is een heerlijke kruidige Marokkaanse warme auberginesalade met tomaat en koriander bij. Het past perfect bij plakjes gebakken grillkaas en orzo pasta, die trouwens in Arabische landen ook zeer populair is. Vogeltongetjes noemen ze het daar. Laat het smaken! Bekijk recept