Het is volop vijgentijd! Vijgenbomen komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten, maar ook hier gedijen ze goed, als ze beschut en op een zonnige plek staan. Zo ook in mijn eigen tuintje. Groot is dat tuintje niet, maar de vijgenboom heeft het hier helemaal naar zijn zin. Let op, het heeft wel een jaar of vijf geduurd na het planten van het boompje (ondertussen grote boom), voor er de eerste vruchten aan verschenen. Maar nu is er echt geen stoppen aan die boom en kunnen we eind september elke dag een tiental exemplaren plukken, een zaligheid!

Ook in de fruit- en groentewinkels kan je ze nu volop vinden. Hou je ogen zeker open voor promo's. Dankzij hun subtiel zoete en delicate smaak doen vijgen het goed zowel in zoete als zoute bereidingen. Ook met kaas zijn vijgen een geweldige combinatie. Ga jij voor zoet of hartig? Laat je inspireren door onze recepten!


Vijgencake met amandel


Vijgencake met amandel
Heb je een grote hoeveelheid verse vijgen? Van een eigen boom of gescoord bij de groente- en fruithandel? Maak dan eens een heerlijke vijgencake! We voegen ook amandel, honing en citroenzeste toe voor een perfecte smaaksensatie. Lekker herfstig genieten... Bekijk recept



Honingijs met verse vijgen


Honingijs met verse vijgen
Voor dit verfrissende ijs met honing heb je geen ijsmachine nodig, gewoon wat geduld. Heerlijk met verse vijgen erbij. Een geweldig zomers dessert. Bekijk recept



Panna cotta met gepocheerde vijgen


Panna cotta met gepocheerde vijgen
Panna cotta is een Italiaans dessert met gekookte room. De gepocheerde vijg en pistachenoten passen er perfect bij, zeker in de herfst. Bekijk recept



Panna cotta van geitenkaas met vijg en walnoot


Panna cotta van geitenkaas met vijg en walnoot
Panna cotta is niet alleen een Italiaans dessert, je kan er ook een origineel hapje in een glaasje mee maken. Ontdek deze heerlijke versie met geitenkaas, vijg en walnoot. Lekker feestelijk! Bekijk recept



Salade van vijgen en warme geitenkaas


Salade van vijgen en warme geitenkaas
Ziet het er niet geweldig uit, deze prachtige sterretjes van verse vijgen met gesmolten warme geitenkaas en walnoten erover? Serveer met rucolasalade. Bekijk recept



Gemarineerde eendenborst met vijgen en geroosterde krieltjes


Gemarineerde eendenborst met vijgen en geroosterde krieltjes
Een feestelijk gerechtje dat haalbaar is! Een heerlijke gemarineerde eendenborst met verse vijg, een Chinees geïnspireerd sausje en geroosterde krieltjes. Bekijk recept



Hertenfilet met vijgen en aardappelwafel


Hertenfilet met vijgen en aardappelwafel
Hertenfilet is een edel stukje vlees dat op de feesttafel thuishoort. Het is bovendien erg gemakkelijk om klaar te maken. Heerlijk in combinatie met verse vijg, witloof en een krokant aardappelwafeltje. Bekijk recept



Gebakken halloumi met vijgen


Gebakken halloumi met vijgen
Halloumi is een heerlijke kaas uit Cyprus die niet smelt met het bakken. In combinatie met zoete vijgen is dit een makkelijke en snelle lunch voor de herfst. Bekijk recept