Lust jij wel graag eens een visje? Wij ook! Wist je dat de vissen op te delen zijn in twee grote categorieën: de rondvissen en de platvissen. Bekende rondvissen zijn bijvoorbeeld kabeljauw en zalm. Ze zwemmen rechtop en hebben een dikke, ronde buik met een buikholte. Rondvissen kan je fileren in 2 grote filets.

En zo komen we bij de platvissen. Het is niet moeilijk om ze te onderscheiden, want deze vissen zijn duidelijk plat. Ze leven op de bodem van de zee, waar ze door het zand schoffelen op zoek naar eten. Ze zijn ook meesters in camouflage: de bovenkant van de vis valt niet op in het zand op de bodem van de zee, de buik is meestal wit. Een leuk weetje: platvissen zwemmen als babyvisjes ook rechtop. Daarna gaan ze plat op de bodem zwemmen en het ene oog van de vis ‘verplaatst’ zich letterlijk naar de bovenkant. Vandaar ook de gekke ‘schele’ blik van deze vissen. Je kan platvissen fileren in 4 filets, 2 filets per kant. Of een goede, bedreven visboer kan een platvis ook zo fileren, dat de 2 filets aan mekaar blijven hangen, ‘in vlinder’ heet dat dan.
Bekende platvissen die bij ons voorkomen zijn tong, tongschar, pladijs en tarbot. Die laatste kan heel groot worden en wel tot … kg wegen. Tarbot heeft een hele verfijnde smaak en dan ook zeer gegeerd (en dus ook prijzig). Tong kan ook best duur zijn, tongschar en pladijs zijn goedkopere alternatieven die ook heel lekker zijn.

Tong in botersaus (sole meunière) en krokant gebakken pladijsreepjes met tartaarsaus of remoulade (goujonettes) zijn echte klassiekers. Benieuwd welke gerechten je nog kan maken met platvis? We maakten een lekkere selectie!

Tongschar met broccolipuree en citroen-botersaus

Tongschar met broccolipuree en citroen-botersaus
Echte klassieke keuken, met een verfijnd kantje. Heerlijk krokant gebakken tongschar met een hemels citroen-botersausje met peterselie. En lekker voedzame broccolipuree om het af te maken. Dat wordt smullen! Zin in? Deze topper kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen. 

Tongschar in citroensaus met spinazie en aardappelen

Tongschar in citroensaus met spinazie en aardappelen
Tongschar is een platvis en familie van de pladijs. Het is een vrij ongekend visje. Tijd om deze heerlijke vis terug op het menu te zetten! Heerlijk krokant gebakken tongscharfilets met een frisse citroensaus, gestoofde spinazie, gekookte aardappeltjes en afgewerkt met amandelschilfers. Geniet ervan! Bekijk recept

Pladijs met courgette en kerstomaatjes

Pladijs met courgette en kerstomaatjes
Een heerlijk licht receptje, deze pladijs met courgette en kerstomaatjes. Pure mediterraanse smaken! Bekijk recept

Pladijs met witloof en spinazie met wittewijnsaus

Pladijs met witloof en spinazie met wittewijnsaus
Lekkere pladijsfilets die je door de bloem haalt en dan in goede boter bakt, heerlijk! Daarbij komt gestoofd witloof, spinazie en een heerlijke wittewijnsaus. Bekijk recept

Gegrilde zeetong met knolselderpuree, grijze garnalen en zeekraal

Gegrilde zeetong met knolselderpuree, grijze garnalen en zeekraal
Een prachtig feestelijk gerecht, deze gegrilde zeetong met zachte knolselderpuree, grijze garnalen en zilt en knapperig zeekraal. Bekijk recept

Millefeuille van tong en asperges

Millefeuille van tong en asperges
Verras je gasten met deze originele millefeuille van tongfilet met asperges en tapenade. Lekker gezond en voedzaam! Bekijk recept

Lasagne met tarbot en paprika

Lasagne met tarbot en paprika
Deze originele lasagne is een feestelijke variatie op de klassieke. De laagjes tarbot en paprika zijn zowel mooi als smaakvol. Ideaal voor de feestdagen. Bekijk recept

Saltimbocca van tarbot en ham

Saltimbocca van tarbot en ham
Deze saltimbocca is een verrassende variant op de Italiaanse klassieker. De combinatie van tarbot met ham is een streling voor de tong. Een feestelijk gerecht! Bekijk recept