Wat maakt Belgische chocolade zo bijzonder?
Dankzij het jarenlange vakmanschap, de uitstekende kwaliteit van chocoladebonen die geselecteerd worden en de grote know-how in ons land, mogen we ons een wereldspeler noemen op het vlak van chocoladeproductie. 'Belgische chocolade' mag pas die naam krijgen, als de chocolade minstens 35% zuivere cacao bevat.
Belgische chocolatiers staan bekend om hun vakmanschap en innovatief gebruik van ingrediënten. De 'uitvinding' van de praline door Jean Neuhaus in 1912 is een voorbeeld van deze innovatie. Wereldspeler Barry Callebaut, van oorsprong ook Belgisch (Callebaut toch), kwam recent ook op de markt met een nieuwe creatie: Ruby chocolade.
Nog een belangrijke factor waarin Belgische chocolade excelleert, is de bijzonder fijne structuur en een zachte, romige textuur die smelt in de mond. Dit komt door het langdurige 'concheren', een proces waarbij de chocolade een lange tijd wordt gemengd om een gelijkmatige textuur en rijke smaak te verkrijgen.
Loopt het water je ook in de mond? Tijd om aan de slag te gaan met die Belgische chocolade! Wij hebben 8 chocoladedessert recepten verzameld waarvoor je zal smelten...
De recepten
Kaastaart met witte chocolade
Fan van kaastaart en van witte chocolade? Dan is deze heerlijke 'no bake' taart met een speculoosbodem en een vulling van roomkaas en witte chocolade, afgewerkt met zeste van limoen zeker en vast iets voor jou! Bekijk recept
Zandtaartjes met chocolade en dulce de leche
Deze zandtaartjes zijn niet alleen heel schattig maar ook heerlijk zoet met chocolade en dulce de leche. Lekker als dessert of voor bij de koffie! Bekijk recept
Chocolade moelleux
Moelleux is een chocoladegebakje waarbij de buitenkant mooi gebakken is, en de binnenkant nog lekker vloeibaar is, overheerlijk! Serveer warm! Bekijk recept
Zoete croque met chocolade en banaan
Naast zoute croques, kan je ook zoete croques maken! Probeer deze originele versie maar eens met chocolade en banaan. Smullen! Tip: de chocolade kan je ook vervangen door chocopasta. Bekijk recept
Orangettes
Orangettes zijn heerlijke sinaasappelsnoepjes afgewerkt met chocolade of suiker. Ze zijn makkelijk zelf te maken, en ideaal als culinair cadeautje. Bekijk recept
Rijstpap met witte chocolade en frambozen
Een klassiek dessertje, naar een hoger niveau getild: heerlijke romige rijstpap afgewerkt met witte chocolade en verse frambozen, hemels! Bekijk recept
Chocoladepudding met slagroom
Waarom zou je chocoladepudding in de supermarkt kopen, als je het evengoed zelf en zoveel lekkerder kan maken? Proef het vooral zelf met deze lekkere glaasjes met chocoladepudding en slagroom! Bekijk recept
Chocoladetruffels
Chocoladetruffels, die kan je gemakkelijk ook zelf maken! Voeg een drupje likeur naar eigen smaak toe, zoals whiskey, Cointreau of zoals hier met cognac. Bekijk recept