Hoe maak je zalmfilet lekker klaar?
Zalmfilet bakken is helemaal niet moeilijk. Verhit een scheutje olie in een antikleefpan en laat heet worden. Kruid de zalmfilets met zout en zwarte peper en bak 3-4 minuten per kant op middelhoog vuur. Sommige mensen houden ervan dat de zalm nog mooi rosé is binnenin, opteer dan eerder voor 3 minuten per kant. Houd je van doorbakken, reken dan 4-5 minuten per kant. Hoe langer je de zalmfilet bakt, hoe moeilijker het is om 'm in 1 stuk uit de pan te scheppen, omdat de vis dan uiteenvalt. Gebruik dan een langwerpige spatel.
Garen in de oven
Je kan zalm ook garen in de oven. Afhankelijk van de gaarheid en textuur die je wenst, zijn er verschillende opties:
- 180°C:
- 12-15 minuten voor een gemiddelde zalmfilet van 2-3 cm dik.
- Controleer na 12 minuten of de zalm gemakkelijk uit elkaar valt met een vork.
- 200°C:
- 10-12 minuten voor een snellere bereiding, terwijl de zalm sappig blijft.
- Lage temperatuur (bijv. 120°C - 150°C):
- 20-30 minuten voor een zachtere en delicate smaak.
- Je kan zelfs opteren om je zalm op zéér lage temperatuur te garen. De eiwitten stollen pas op een temperatuur van 55-60°C. Dus blijf je onder die temperatuur, blijft je zalm mooi oranje en heb je meer een textuur zoals bij gerookte zalm. Snijd daarvoor zalmfilet in plakjes van 1 cm dik en schik ze op een bakplaat. Gaar 30-40 min. in de oven op 55-60°C. Ideaal voor delicate voorgerechten.
Zin in zalm?
Wij hebben alvast enkele heerlijke zalmrecepten verzameld! En het leuke nieuws is dat je deze week bij Foodbag ook een gerechtje met zalm kan bestellen:
Zalm met broccolipuree en frisse tartaarsaus
Foodbagchef Eva: "Sommige gerechten hebben niet veel uitleg óf moeite nodig. Zalm en broccoli hóren bij elkaar als - tja - zalm en broccoli. Omdat puree altijd een hit is, stamp ik de broccoli en patatjes tot een smeuïg geheel. Simpel, snel en o zo smakelijk!" Bestel bij Foodbag
Zalm met gebakken knolselder, peperroomsaus en sla
Wat een heerlijk rijkelijk gerecht, en toch koolhydraatarm! We maken gebakken zalmfilets met daarbij verrassende gebakken knolselder. Een wonderbaarlijke match met de peperroomsaus en een slaatje erbij voor fraîcheur. Lekker! Bekijk recept
Zalm ras el hanout met tabouleh
Vandaag gaan we uit eten in het Midden-Oosten, met een heerlijk stuk met ras el hanout gemarineerde zalmfilet en daarbij een frisse tabouleh, met tomaat, sjalot, peterselie en citroendressing. Dat wordt genieten! Bekijk recept
Zalm bearnaise met geroosterde prei en aardappelen
Zin in een verwen-gerechtje vandaag? We maken een lekker stukje zalm met mooie balkjes geroosterde prei bij, een gekookt patatje en afgewerkt met bearnaisesaus. Wat een feestmaal! Bekijk recept
Gegrilde zalm met geroosterde zoete aardappel
Deze salade is een zalige combinatie van geroosterde plakjes zoete aardappel, een stukje gegrilde zalm, verse spinazie en een sausje op basis van zure room. Bekijk recept
Zalm met prei in roomsaus en geroosterde aardappelen
Een heerlijk snel en gemakkelijk om te maken gerechtje, dat toch zo sjiek oogt: gebakken zalm met prei in roomsaus bij en geroosterde aardappeltjes. De dille zorgt voor extra verfijning. Verras je gezin met dit originele visgerecht! Bekijk recept
Toscaanse zalm met volkoren penne, spinazie, tomaat en roomsaus
Chef Claire: "Niemand zal geloven dat je deze zalm met pasta in slechts 15 minuten op tafel toverde. Het grote geheim van dit gerecht is de zalm. Die kan je gewoon op de saus schikken en 10 minuutjes z'n ding laten doen." Bekijk recept