Wat smaakt nu eens altijd, of het nu voor ontbijt, lunch, avondmaal of zelfs late night snack is? Een eitje, toch? Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zo multi-inzetbaar, nederig, voedzaam en smakelijk zijn als een ei. 

Één van onze favoriete bereidingen is een omelet: eitjes klutsen, goed kruiden met peper en zout, eventueel nog een lekje melk of room toevoegen en je hebt de perfecte basis voor een omelet. En dan kan je naar hartelust smaakmakers toevoegen: fijngesneden (en eventueel al aangestoofde) groenten zoals ui, knoflook, lente-ui, paprika, courgette, champignons. Kaas, zoals geraspte kaas, feta, halloumi. Originele extra's, zoals pesto, chilipeper, kruiden(mixen) of verse kruiden. En om er echt een maaltijd van te maken, kan je ook nog proteïnen toevoegen, zoals reepjes kip, gerookte vis, scampi...

Typisch Belgisch is de boerenomelet: stoof verschillende groenten (ideaal om restjes op te gebruiken!) en vaak ook spek- of hamblokjes in een antikleefpan en schenk daarbij een geklutst eitje. Even laten stollen in de pan en klaar! Je kan ervoor kiezen om de omelet te draaien in de pan (hoe? Laat de omelet uit de pan glijden op een snijplank, draai om met behulp van een andere snijplank of bord en schuif terug in de pan), maar je kan er ook voor kiezen om de omelet aan één kant nog wat 'nes' (vochtig) te laten. Of zet kort nog even onder de grill van de oven (als je een ovenbestendige pan hebt). Of simpelweg even een deksel op de pan zetten, werkt ook!

En als we eens over de grenzen kijken, zien we dat er heel wat eetculturen zijn, die hun eigen versie van de omelet hebben! Denk aan de Spaanse tortilla, Italiaanse frittata of nieuwe ontdekking: Japanse okonomiyaki.

Of ga zelf creatief aan de slag met typische ingrediënten uit een bepaalde keuken. Wij gingen je al voor, en maakten 7 wereldse omeletten. Smakel-ei-k!


Aziatische omelet met garnalen


Aziatische omelet met garnalen
Met deze omelet op basis van oesterzwammen, sojascheuten en roze garnalen gaan we de Aziatische tour op. Extra sojasaus toevoegen mag, dat bepaal je zelf. Wie schuift mee aan tafel? Bekijk recept



Aziatische omelet uit de oven


Aziatische omelet uit de oven
Deze Aziatische omelet uit de oven smaakt heerlijk en zit bomvol groenten. Een lekker gezonde, vegetarische, eenvoudige en toch zeer smaakvolle maaltijd die je naar het Oosten katapulteert! Geniet ervan. Bekijk recept



Omelet met zalm en asperges


Omelet met zalm en asperges
Een heerlijke omelet, met gerookte zalm, groene asperges en feta. Ideaal voor bij een brunch of een lichte lunch. Snel klaar en gemakkelijk om te maken! Bekijk recept



Pompoen, halloumi en chili omelet


Pompoen, halloumi en chili omelet
Een lekker vegetarisch omelet voor de herfst met pompoen en halloumi, een witte kaas uit Cyprus. De chili geeft een extra pittige toets aan de eieren. Bekijk recept



Mexicaanse omelet uit de oven


Mexicaanse omelet uit de oven
We hebben weer een leuk en origineel gerecht voor jou in petto, met weinig werk! Een heerlijke Mexicaanse omelet uit de oven met knapperige groentjes, cheddarkaas en afgewerkt met een frisse tomatensalsa. Kleurrijk en lekker gezond, dat zal smaken! Bekijk recept



Frittata met courgettespaghetti en gerookte makreel


Frittata met courgettespaghetti en gerookte makreel
Courgettespaghetti heb je misschien al eens gemaakt, maar wist je dat je de slierten ook perfect kan gebruiken in een frittata? We maken een originele omelet, met daarbij een frisse salade en stukjes gerookte makreel. Een zalige combinatie en ook nog eens low carb! Bekijk recept



Okonomiyaki van Chinese kool met champignons en mierikswortelmayo


Okonomiyaki van Chinese kool met champignons en mierikswortelmayo
We maken een populaire hartige Japanse pannenkoek op basis van geraspte kool, bloem en eieren: okonomiyaki. De twee sausjes die 'm vergezellen geven lekker veel diepgang en pit. Zelf eens testen? Je kan dit gerecht deze week bestellen bij Foodbag!