Komt hier regelmatig op het menu: scampi! Er bestaat wel wat verwarring over de naam, want als je over scampi praat, heb je het over reuzengarnalen, die zowel uit zoet- of zout water komen. Het verschil met gamba is dat daar de kop er nog aan hangt, terwijl je scampi meestal in bevroren toestand koopt en zonder de kop. Vaak komen ze uit Zuid-Oost Azië, maar je kan er ook vinden uit Zuid-Amerika en de Middellandse zee. Het woord 'scampi' komt trouwens uit het Italiaans, en is eigenlijk een meervoudsvorm, het enkelvoud is 'scampo'. In het Nederlands durven we al eens het meervoud 'scampi's' gebruiken, taaltechnisch is het dus niet helemaal correct, maar tegenwoordig wel aanvaard door het Groene Boekje. Laat je dus niet doen door taalnazi's, en geniet met gerust hart van lekker veel scampi's!

Hoe maak je scampi nu lekker klaar? Zoals eerder vermeld, vind je ze meestal in bevroren toestand. Je kan ze gemakkelijk ontdooien door in een vergiet te leggen en er zachtjes koud of lauw water over heen te laten stromen. Dep nadien goed droog met keukenpapier. Scampi zijn beste vriendjes met knoflook, dus een teentje knoflook toevoegen tijdens het bakken, zal altijd lekker zijn! Scampi hebben geen lange gaartijd nodig, reken 3-4 minuten in de pan (afhankelijk van de grootte). Ze kleuren mooi roze eens gaar. Laat ze dus zeker niet te lang meepruttelen in een stoofpotje. Kleur ze liever eerst even aan in de pan (met wat knoflook!) en voeg dan pas helemaal op het einde toe.

In zowat elke keuken in de wereld, vind je ook recepten terug om reuzengarnalen te bereiden. Wij lijsten 7 verrassende recepten op!


Pittige scampi met pilafrijst


Pittige scampi met pilafrijst
Een heerlijk en origineel éénpansgerecht, deze pittige scampi met pilafrijst. Pilafrijst barst van de smaak en is een perfecte begeleider voor de scampi's. Lekkere inspiratie uit de Creoolse keuken! Bekijk recept



Scampi in zoet-zure saus met rijst


Scampi in zoet-zure saus met rijst
Kip zoet-zuur kent iedereen van bij de Chinees, maar dit toppertje is ook overheerlijk met scampi! Een gemakkelijk en snel wokgerecht dat je zo op tafel tovert. Geniet ervan! Bekijk recept



Salade met scampi, appel en curryvinaigrette


Salade met scampi, appel en curryvinaigrette
Scampi, currydressing en appel, een zalige combinatie! Maak er een heerlijke salade van. En nog eens lekker licht ook. Wat wil je nog meer? Bekijk recept



Pad Thai met scampi


Pad Thai met scampi
Breng de Thaise streetfood keuken in huis met deze eenvoudige versie van Pad Thai met garnalen. Vergeet niet af te werken met limoen en crunchy pinda's! Bekijk recept



Tajine 'scampi diabolique' met couscous


Tajine 'scampi diabolique' met couscous
Een kruising tussen de Franse en Midden-Oosterse keuken, deze tajine 'scampi diabolique' met couscous. Extra op smaak gebracht met geurige ras el hanout en pittige harissa. Origineel en lekker, geniet ervan! Bekijk recept



Jambalaya met scampi's


Jambalaya met scampi's
Jambalaya is de Creoolse versie van Spaanse paella met een pittige toets. Een heerlijk en gemakkelijk éénpansgerecht met rijst dat barst van smaak, heerlijk in combinatie met scampi's. Uiteraard maak je dit fusiongerecht zo pittig als je zelf wilt. Laat het smaken! Bekijk recept



Grieks gemarineerde scampibrochette met rijst en tzatziki


Grieks gemarineerde scampibrochette met rijst en tzatziki
Hopa! We gaan de Griekse toer op met dit zuiderse bordje lekkers. Geef de scampi's een meditterane toets met een kneepje citroensap, olijfolie en za'atar. Afwerken doe je met een lepel tzatziki, een must bij een Griekse schotel. Eens maken? Bestel deze topper deze week bij de 15gram-selectie bij Foodbag.be!