In de lente zijn we trots op onze asperges, in de herfst en winter is er een ander 'wit goud' waar we met veel smaak en trots van kunnen genieten: vollegrond witloof! Eigenlijk hebben we het nog zo slecht niet hier he?

Witloof is een bladgroente die twee jaar nodig heeft om te groeien. Het eerste jaar worden de wortels gekweekt. Het is op die wortels dat het volgende jaar dan het witloof groeit, in het donker, waardoor het zijn mooie witte kleur behoudt. Er is ook witloof uit hydrocultuur, maar dat is veel minder vol van smaak. Witloof is zowel lekker rauw, gebraiseerd als gebakken. Om de ietwat bittere smaak te compenseren, kan je een klein beetje suiker toevoegen.

En heb je witloof al ooit eens horen 'zingen'? Dat hoor je als je twee stronkjes tegen elkaar wrijft. Het is meteen teken dat je witloof mooi vers is! Dit zijn onze 7 favoriete recepten met witloof!

1. Witloof op Vlaamse wijze met gerookte zalm


Witloof op Vlaamse wijze met gerookte zalm

En we beginnen gelijk met een originele twist op een echte Vlaamse klassieker! Hou jij ook zo van asperges op Vlaamse wijze? Wij maakten er een winterse versie van en vervingen de asperges door die andere Belgische trots: witloof! Het werkt wonderwel en het is heerlijk in combinatie met gerookte zalm. Een klassieker in een winters jasje, dit moet je proberen! En goed nieuws, deze originele topper zit deze week in de 15gram Foodbox. Bestellen maar!

 

2. Witloofrolletjes met ham en kaas


Witloofrolletjes met ham en kaas
Een echte Vlaamse klassieker: witloofrolletjes met ham en kaas uit de oven! Serveer er een heerlijke smeuïge aardappelpuree erbij, en het is feest! Heerlijk comfort food waar we trots op mogen zijn!

 

3. Witloofsoep Witloofsoep


Een goed witloofsoepje mag uiteraard ook niet in deze lijst ontbreken! Werk de soep af met krokant gebakken croutons, bieslook en een toefje room. Dit kan zowel voor een doordeweekse dag als een feestelijke gelegenheid.

 

4. Pladijs met witloof, spinazie en wittewijnsaus Pladijs met witloof en spinazie met wittewijnsaus


Een toppertje met gestoofd witloof! Dit is hoe onze grootmoeder visjes bakt: lekkere pladijsfilets die je door de bloem haalt en dan in goede boter bakt, heerlijk! Een feestelijk gerecht dat toch gemakkelijk en snel klaar is. Genieten!

 

5. Kip cordon bleu met gebakken witloof, appeltjes en aardappelen Kip cordon bleu met gebakken witloof, aardappelen en appeltjes


Witloof past ook heel goed samen met een zoet element, zoals bijvoorbeeld appeltjes. Allebei perfect in seizoen nu! Serveer er een knapperige cordon bleu bij, en je maakt zowel jong als oud blij aan tafel!

 

6. Witloofstoemp met witte pens


Witloofstoemp met witte pens

Stoemp van witloof? Waarom niet? Serveer er krokant gebakken spekjes en een witte pens bij, en je hebt een op-en-top Belgisch gerecht!

 

7. Witloofrisotto met kip Witloofrisotto met kip


Italy meets Belgium! Risotto doet het goed in elk seizoen. Deze versie is ideaal voor koudere dagen, met heerlijk gestoofd witloof en reepjes kip, afgewerkt met bieslook.