Korea staat bekend om zijn gevarieerde en smaakvolle keuken, en een van de opvallende kenmerken daarvan is de populariteit van gerechten die in een kommetje worden geserveerd. Deze zogenaamde ‘bowl food’ is niet alleen praktisch en gemakkelijk te eten, maar ook diep geworteld in de Koreaanse eetcultuur.


Waarom Koreaans eten vaak in een kom wordt geserveerd?




  • Behoud van warmte: veel Koreaanse gerechten, zoals stoofpotten en soepen, worden heet geserveerd. Door ze in een kom te serveren, blijven ze langer warm, vooral als een typische Koreaanse stenen pot wordt gebruikt.

  • Gemak en efficiëntie: een kom maakt het gemakkelijk om ingrediënten te mengen en het eten op te scheppen met een lepel, wat handig is bij gerechten zoals bibimbap of bulgogi.

  • Balans tussen smaken: veel Koreaanse gerechten bevatten een mix van rijst, groenten, eiwitten en saus. Door alles in één kom te serveren, kunnen smaken goed in elkaar overlopen.

  • Eetcultuur en traditie: het gebruik van een kom sluit aan bij de Koreaanse gewoonte om maaltijden te delen. Veel gerechten worden in het midden van de tafel geplaatst, terwijl iedereen uit eigen kommetjes eet.


Kortom: praktisch, smaakvol én lekker relaxt! Daar zijn wij helemaal voor te vinden. Wij verzamelden 7 Koreaanse recepten die heerlijk zijn om uit een kommetje te eten!


Koreaanse bowl met varkensreepjes, spitskool en gochujang komkommer



De ster van dit gerecht is de Koreaanse komkommersalade. Ik leerde 'm maken tijdens een workshop Koreaans koken bij Yun's Kitchen. Aanrader! Deze komkommersalade is nu mijn go-to slaatje bij Koreaans geïnspireerde gerechten. Bestel deze topper deze week bij Foodbag! 



Koreaanse barbecue bowl (bulgogi)


Koreaanse barbecue bowl (bulgogi)
Een prachtig en kleurrijk kommetje vol heerlijke smaken: gemarineerd rundsvlees met pindasaus, quinoa en lekkere knapperige groenten. De Koreaanse keuken op zijn best! Bekijk recept



Koreaanse bibimbap


Koreaanse bibimbap
Bibimbap wil in het Koreaans zoveel zeggen als 'gemixte rijst' en is dus een kom rijst met allerlei lekkere groentjes, een gebakken ei en gemarineerd vlees. Bekijk recept



Bibimbap met sticky tofu, volkoren rijst en pindanoten


Bibimbap met sticky tofu, volkoren rijst en pindanotenEen vegan versie van bibimbap met veel groentjes en zalige sticky tofu. Chef Claire van Foodbag leerde ons tofu op deze manier maken en eens je het geprobeerd hebt wil je niks anders, beloofd!" Bekijk recept



Aziatische carbonara met gochujang, spek en Chinese kool


Aziatische carbonara met gochujang, spek en Chinese kool
Wat als we twee van onze favoriete keukens combineren? Zo werd deze Aziatische carbonara geboren. De basis van ei en kaas blijft hetzelfde, maar we voegen er heel wat Aziatische smaakbommetjes aan toe. Eten met stokjes mag!" Bekijk recept



Kimchi udon noedels


Kimchi udon noedels
Op zoek naar een echt smaakbommetje? Maak eens deze kimchi udon noedels! Echt een zalig umami-bommetje met kimchi, gochujang, boter én een eidooier. Mengen en genieten maar! Het recept om zelf kimchi te maken, vind je hier ook op de website! Bekijk recept



Koreaanse bowl met gehakt, rijst en paksoi


Koreaanse bowl met gehakt, rijst en paksoi
We lieten ons inspireren door een populair, Koreaans rundsvleesgerecht 'bulgogi', dat letterlijk 'vuurvlees' betekent. Het gehakt wordt op smaak gebracht met saus en groenten zoals knoflook, wortel en lente-ui." Bekijk recept