Hét basisrecept bij uitstek is de quatre quart cake: je vertrekt van gelijke hoeveelheden (telkens 250 gr) boter, zelfrijzende bloem, eieren en suiker. En aan dit basisrecept kan je dan extra smaakmakers toevoegen: een vleugje vanille, citroenzeste, blokjes appel, meng cacao onder een deel van het beslag voor een marmercake, enz. Hou er wel rekening mee om de hoeveelheid ingrediënten aan te passen, afhankelijk wat je toevoegt. Voeg je bijv. 20 gr cacaopoeder toe, gebruik dan 20 gr minder bloem. Wees ook voorzichtig met te 'natte' ingrediënten, ze kunnen de textuur van de cake helemaal veranderen. Een goede tip als je fruit gebruikt in een cake: wentel het fruit zoals appelblokjes of blauwe bessen eerst in wat bloem: het zal ervoor zorgen dat de cake niet te nat wordt, en dat de stukjes fruit niet naar beneden in het cakebeslag zakken tijdens het bakken.
Je ziet, experimenteren kan. Maar van de echte klassiekers hebben we natuurlijk de recepten helemaal uitgekiend voor jou! Welke van deze 7 heb jij al allemaal gebakken? Nog meer tips om cakes te bakken? Die vind je hier!
Quatre quart cake
Deze klassieke cake is gebaseerd op het 'quatre quarts', viervierde, principe. Makkelijk om te maken en deze keer zonder geraffineerde suikers. Genieten maar! Bekijk recept
Chocoladecake
Chocoladecake is pure verwennerij, en maak je makkelijk zelf. De pecannoten en de ahornsiroop maken deze cake lichter, maar nog steeds om te smullen! Bekijk recept
Appelcake
Appels met ahornesiroop en amandelen zijn een perfecte combinatie, en komen heerlijk tot hun recht in deze heerlijke cake. Een echt verwen-dessertje! Bekijk recept
Citroen-maanzaadcake
Dit is een lekker klassieke combinatie in een cake: citroen en maanzaad. Verrassend lekker, krokant en fris! Deze klassieker moet elke thuisbakker eens geprobeerd hebben! Bekijk recept
Marmercake
Marmercake is een ware klassieker onder de cakes! Maak hem eens in een verrassende vorm, zoals een tulband. Heerlijk bij de thee en koffie... Bekijk recept
New York cheesecake
New York cheesecake is dé klassieker uit de States. Het is een authentiek, romig dessert op basis van roomkaas en ricotta dat je op voorhand kan maken. Bekijk recept
Wortelcake met roomkaastopping
Je kent dit recept misschien eerder als 'carrotcake with creamcheese frosting', aangezien het een heel populaire cake is op Amerikaanse kookblogs. Deze versie is kruidig en lekker stevig, de roomkaastopping verfrist het geheel. Een basiscake die je in je kookrepertoire moet hebben zitten! Bekijk recept