Oktober is pompoenmaand! Dan zijn deze (meestal) oranje grote vrienden werkelijk overal te verkrijgen. Of misschien haal je wel een giga-exemplaar uit de moestuin? Je kan er zoveel mee doen! Pompoensoep, pasta met pompoensaus, een pompoencake,... maar onze favoriete bereiding moet wel geroosterde pompoen zijn. Zo gemakkelijk en smaakvol, echt 100% de herfst op je bord!

Toegegeven, een uit de kluiten gewassen pompoen kan een stevige uitdaging zijn om in stukjes te snijden. Goed om weten: in principe is de schil van elke pompoen eetbaar, al kan de schil bij grotere exemplaren iets te dik zijn, en dus onaangenaam in de mond. Butternut (flespompoen) en hokkaido (kastanjepompoen) hebben een dunne schil, dus die kan je er zeker gemakkelijk aanlaten. Meer zelfs, er zitten heel wat goede voedingsstoffen in en net onder de schil. Kies wel voor een biopompoen, om zeker te zijn dat je een onbespoten exemplaar hebt.

Om pompoen te roosteren, ga je zo te werk: Verwarm de oven voor op 200 ºC. Was de pompoen dus goed en halveer 'm dan. Verwijder de pitten. Tip: van de pitten kan je ook heerlijke krokante 'borrelnootjes' maken, op de blog van Foodbag.be vind je hoe! Snij in plakken van een halve tot 1 centimeter dik. Bedek een bakplaat met bakpapier. Schik er de plakken pompoen op, zorg dat ze mekaar niet raken. Bestrijk de pompoenplakken met olie. Je kan aan deze olie ook extra kruiden toevoegen, ras-el-hanout is bijvoorbeeld heerlijk, kaneel, komijn,... Ook een likje honing of ahornsiroop zal de heerlijke zoete smaak van pompoen benadrukken en laten karamelliseren. Zet 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de plakken pompoen dan om en laat opnieuw 10-15 minuten roosteren. Serveer warm of koud, het kan allebei! Deze methode werkt trouwens ook voor pompoen in blokjes, of zelfs een pompoen in zijn geheel. Voor die laatste zal je wel de bereidingstijd moeten verhogen.

Goesting gekregen in pompoen? Snappen we! Daarom geven we je 7 van onze favoriete geroosterde pompoengerechten mee. Geniet van het pompoenseizoen!


Geroosterde pompoensalade met rode ui, blauwe kaas en citrus-ahorndressing


Geroosterde pompoensalade met rode ui, blauwe kaas en citrus-ahorndressing
De herfst op je bord? Probeer eens deze verrassende salade met geroosterde pompoen en rode ui, blauwe kaas, granaatappelpitjes, pompoenpitten en munt. Daarbij serveren we frisse sla met citrus-ahorndressing. Een zalige herfstige veggie lunch! Bekijk recept



Rijstsalade met geroosterde pompoen en feta


Rijstsalade met geroosterde pompoen en feta
Rijst eten we vaak bij Aziatische gerechten, maar het kan dus ook perfect in een maaltijdsalade. We gaan voor een herfstige Midden-Oosterse versie met geroosterde pompoen met ras el hanout, crunchy pistachenootjes en veenbessen. Verrassend lekker! Bekijk recept



Fregola sarda met geroosterde pompoen en grillkaas


Fregola sarda met geroosterde pompoen en grillkaas
Een zalig Midden-Oosters geïnspireerd gerechtje met frisse fregola sarda - dat zijn pastabolletjes - met daarbij geroosterde pompoen, pastinaak en plakjes grillkaas. Een vegetarisch toppertje! Bekijk recept



Gnocchi met geroosterde pompoen, rucolapesto en mozzarella


Gnocchi met geroosterde pompoen, rucolapesto en mozzarella
Zin in een lekker vullend herfstgerecht? We maken gnocchi met rucolapesto met amandelen, blokjes geroosterde pompoen en mozzarella die over het gerecht smelt. Zo verrassend veggie! Bekijk recept



Geroosterde pompoen en spruitjes met veenbessen, pecannoten en feta


Geroosterde pompoen en spruitjes met veenbessen, pecannoten en feta
Een heerlijk ovengerecht dat alvast aan Kerstmis doet denken! Wanneer je oven groot genoeg is, maak je dit gerecht klaar op 1 bakplaat, anders doe je het op 2 bakplaten. Sowieso is het weinig afwas! De smaken van de geroosterde pompoen, spruitjes, veenbessen, pecannoten en feta blenden mooi met elkaar. Heerlijk! Bekijk recept



Pasta met geroosterde pompoen, cheddar en salie


Pasta met geroosterde pompoen, cheddar en salie
Op zoek naar een originele, herfstige veggie pasta? Deze linguine met geroosterde flespompoen, geraspte cheddar, salie en een verrassende frisse dressing voor erbij smaakt heerlijk! Comfort food in de herfst! Bekijk recept



Open lasagne met geroosterde pompoen, ricotta en basilicumolie


Open lasagne met geroosterde pompoen, ricotta en basilicumolie
Op zoek naar een origineel en vegetarisch voorgerecht? Maak eens een open lasagne met geroosterde pompoen, frisse ricotta en zelfgemaakte basilicumolie. Hiermee scoor je op de feesttafel! Bekijk recept