Hou jij van de Zweedse keuken? Of is het nog onbekend terrein, als je even de gehaktballetjes van Ikea niet meetelt?

De Zweedse keuken kenmerkt zich als een gezonde keuken, met typische streekproducten zoals verschillende paddenstoelen, haring, bessen, wild en verse kruiden. Omdat de Zweedse winters lang, donker en koud zijn, zijn de Zweden erg bedreven in het opleggen en bewaren van ingrediënten. Denk maar aan gerookte zalm, gedroogd rendiervlees en ingemaakte groenten.

We leiden je in in de Zweedse keuken met 7 heerlijke gerechten!


  1. Köttbullar
Zweedse balletjes met puree en groene boontjes

Wellicht Zweden's bekendste gerecht, köttbullar. Je kan deze gehaktballetjes ook gemakkelijk zelf maken, overheerlijk met het romige sausje erbij! Hét recept voor köttbullar bestaat trouwens niet, elke Zweedse familie heeft zowat zijn eigen recept. En het leuke nieuws is: dit gerecht kan je deze week ook bestellen bij de 15gram Foodbox!


  1. Smørrebrød
Smørrebrød met rosbief

Smørrebrød is roggebrood, het favoriete brood van de Zweden. De Zweden houden van 'smörgasbord' (letterlijk: tafel met boter besmeerd brood). Het is een uitgebreid buffet met brood, vleeswaren en vis. Dit smørrebrød met rosbief en mierikswortel zou bijvoorbeeld een typisch broodje op het buffet kunnen zijn.


  1. Gravad lax
Zalm 'Gravad lax' met rode biet

Gravad lax is een traditionele manier om zalm te bewaren. Letterlijk wilt het 'begraven zalm' zeggen, omdat de Zweden hem vroeger letterlijk begroeven onder de grond om koud te houden. Gelukkig zijn er nu koelkasten. Gravad lax, rauwe gemarineerde zalm, zelf maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk! En je kan er leuke variaties mee maken, zoals deze versie met rode biet!


  1. Rösti
Varkenshaasje met groene asperges, citroen en rösti

Rösti zijn koekjes van geraspte aardappel. Het ziet er misschien wat bewerkelijk uit, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk! Onze tip: was je aardappelen niet nadat ze geschild zijn! Door het zetmeel blijven de geraspte aardappelen goed aan elkaar kleven. Maak ze zelf eens klaar, bijvoorbeeld in dit lekker gerechtje met varkenshaas, groene asperges en citroen.


  1. Lamssteaks met dille
Lamssteaks met roomsaus, spinazie en dille-citroenaardappeltjes

De Zweden houden wel van een lekker stukje vlees. Zij zouden misschien nog eerder kiezen voor eland- of rendiervlees, maar omdat dat nu eenmaal niet gemakkelijk te vinden is bij ons, stellen we dit lekker gerecht met lamsvlees, spinazie en dille-citroenaardappeltjes voor.


  1. Haring
Haringsalade

Zweden zijn verzot op hun haring! Je vindt het er in zoveel verschillende vormen en bereidingen. Wij krijgen alvast het water in de mond van dit lekkere slaatje met haring, appel en een fris mosterdsausje.


  1. Kaneelbroodjes
Cinnamon rolls

Ken je 'fika', dat is het Zweedse woord voor koffiepauze! De Zweden nemen uitgebreid de tijd om even tot hun positieven te komen, in de voor- of namiddag, met een koffietje en een kaneelbroodje erbij. Zouden wij ook vaker moeten doen!