Hmmm, peekes! Wortelen zijn een vaste waarde in onze Vlaamse keuken, en kunnen zo goed als elke dag verwerkt worden in allerlei lekkernijen. Vaak belanden ze in de soep, een stoofpotje of een ovenschotel, en ook zijn ze geliefd in een verse bouillon. Toch valt er heel wat meer mee aan te vangen! Zeven keer originele culinaire inspiratie, van hapje tot dessert, om deze heerlijke groente in de spotlight te zetten!
1. Wortelspread
Heerlijk vegetarisch broodbeleg is deze wortelspread. Heel eenvoudig, en toch zo lekker, bijvoorbeeld op toastjes. Ook lekker met wat geitenkaas bij. Het is trouwens een leuke vegetarische variant voor preparé. Wat dacht je van een martini met wortelspread?
2. Wortelbrood met walnoten
Kom verrassend uit de hoek, met een zelfgemaakt wortelbrood met knapperige walnoten. Het is helemaal niet zo moeilijk, en erg snel klaar!
3. Marokkaanse wortelsoep met komijn
Eenvoudige wortelsoep geef je een Marokkaanse twist door er het aromatische kruid komijn aan toe te voegen. Yoghurt zorgt voor de perfecte afwerking.
4. Wortelstoemp met worst
Een favoriet van jong en oud, deze topklassieker: wortelstoemp met braadworst. De rozemarijn geeft het een lekker kruidige afsmaak. Genieten!
5. Geroosterde jonge wortelen met miso
Lekker als bijgerecht zijn deze geroosterde jonge wortels. De vinaigrette van miso geeft een frisse, Aziatische toets aan de groenten. Gezond en makkelijk.
6. Wortelcake
Wortelcake heeft een heerlijk typische smaak. Deze cake is eenvoudig te bereiden en luchtig. De afwerking met rozijnen en walnoten maakt het extra lekker.
7. Wortelsmoothie met banaan en limoen
Voor een stevige start, maak eens een wortelsmoothie met banaan en limoen. Lekker vullend, gezond en je kan er een hele tijd op voort!