Vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw maakte de Italiaanse keuken een enorme wereldwijde opmars. Geliefd om de puurheid, de eenvoud en de smaak. Maar sindsdien moesten de Italianen ook met lede ogen aanzien hoe hun geliefde traditionele recepten werden aangepast en vervormd. Vaak omdat bepaalde ingrediënten nog niet beschikbaar waren, maar ook vanuit een kruisbestuiving van verschillende eetculturen. Dat Italianen huiveren van ananas op een pizza of een pasta met kip werd onlangs nog maar eens duidelijk. Toen de chef Kay Chun voor de New York Times het recept smoky tomato carbonara publiceerde, steigerde menig Italiaans chef en foodie. Een recept voor een carbonara met zongedroogde tomaten, gerookt spek in plaats van guanciale en Parmezaanse kaas in plaats pecorino: pure vervalsing en waanzin! Deze week doen we de Italiaanse keuken eer aan met  7 ‘authentieke’ recepten. Neem de tijd voor de tagliatelle al ragu, de originele pasta Bolognaise. Of een authentieke pasta pesto alla Genovese met boontjes en aardappel. En bij deze carbonara komt geen room te pas, enkel eieren, zoals het hoort te zijn.

Dat Itialanen houden van uitgebreid tafelen is geweten. Wij eten een pasta vaak als hoofdgerecht, maar voor Italianen is de pasta slechts een eerste gang, namelijk de primi piatti na het voorgerecht, de antipasti.  Na de primi piatti komt de secondi piatti, het tweede bord, met de controni. De secondi piatti is een vlees- of visgerecht. De controni zijn garnituren, zoals geroosterde groenten, die je apart moet bestellen.  Afsluiten doen ze in zachtheid met een dessert, dolce. Een espresso en/ of een digestivo kunnen natuurlijk niet ontbreken. Zin in een uitgebreide klassieke Italiaanse maaltijd? Vind hier inspiratie voor de secundi piatti.

Hoe voorkom je plakkerige pasta? Ontdek het op de blog van foodbag.be!

Buon appetito!


Tagliatelle al ragu


Tagliatelle al ragu
De echte spaghetti bolognaise? Die eet je met tagliatelle en ragu, een rijke vlezige saus uit Bologne. Ontdek hier het authentieke Italiaanse recept. Bekijk recept



De authentieke pasta pesto alla Genovese


De authentieke pasta pesto alla Genovese
De échte pesto Genovese kent iedereen ondertussen, met basilicum, pijnboompitten en parmezaan. Maar wist je dat in de authentieke pastaschotel naast de pesto ook aardappelen en sperzieboontjes worden toegevoegd? Vreemd he? Maar het smaakt wonderwel erg lekker, dit moet je proberen! Bekijk recept



Spaghetti all'Amatriciana


Spaghetti all'Amatriciana
Amatriciana-saus is een op-en-top Italiaanse saus die zijn origine kent in het dorpje Amatricia in de provincie Lazio. Origineel werd het gemaakt met varkenswang, maar gerookt spek is een waardig alternatief. Een lekker stevige en pittige saus die van deze pasta een ware klassieker maakt, heerlijk! Zin in? Bestel dit gerecht deze week bij de 15gram Foodbox



De echte spaghetti carbonara


De echte spaghetti carbonara
Pastagerechten daar scoren we altijd mee. Zowel bij groot als bij klein. De enige echte spaghetti carbonara vindt zijn oorsprong in het Italliaanse Lazio. Uiteraard zonder room én met eieren, pancetta en pecorino. Buon appetito! Bekijk recept



Pasta alla Norma


Pasta alla Norma
Pasta alla Norma is een heerlijk vegetarisch pastagerecht met linguine en gestoofde aubergine. Snel klaar en bomvol smaak, dit moet je proberen! Bekijk recept



Penne all'arrabbiata


Penne all'arrabbiata
Dé perfecte pasta voor wie van wat pit houdt. Deze eenvoudige saus smaakt heerlijk af en kan je uiteraard zo pikant maken als je zelf wil. Bekijk recept



Spaghetti Puttanesca


Spaghetti Puttanesca
Een klassieke pasta uit het Zuiden van Italië, met ansjovis, chili, olijven, tomaten, kappertjes en knoflook. Een echte zomerse pasta, die je doet wegdromen naar een terrasje aan de Italiaanse kust. Bekijk recept