Broccoli! Eén van de bekendste koolsoorten die regelmatig op ieders bord verschijnt. Een groene groente die barst van de voedingsstoffen zoals vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C om er maar een paar te noemen. Stoffen die belangrijk zijn voor onze spijsvertering, celreparatie en celbescherming. Het valt dus niet te ontkennen dat broccoli erg gezond is.

Er bestaan heel wat verschillende broccoli-rassen. Tegenwoordig vind je ook 'broccolini' of 'bimi' in de supermarkten, dat is een ras met lange stengels en kleinere bloemkoppen. Want het zijn inderdaad vooral de bloemkoppen die worden opgegeten. Het woord broccoli is trouwens het meervoud van het Italiaanse woord 'broccolo'. Broccolo betekent "de bloeiende top van een kool". Wist je dat er ook paarse broccoli bestaat?

Broccoli is dus gezond, veelzijdig en bovendien ook gemakkelijk klaar te maken. Hoe je dat doet? Dat ontdek je in onze 7 favoriete recepten!

1. Steak met broccolipuree en champignonroomsaus


Steak met broccolipuree en champignonroomsaus

We beginnen meteen met een verrassende bereiding, namelijk in puree! Het handige is dat je de aardappelen en broccoli samen kan koken. Een goede manier om kinderen broccoli te leren eten!

Dit originele en lekkere gerecht kan je deze week bij de 15gram Foodbox bestellen!


 

2. Orecchiette met broccoli


Orecchiette met broccoli

Orecchiette en broccoli zijn beste vriendjes! Een heerlijke combinatie, uitgevonden in het zonnige Puglia. Een zalig snel en vegetarisch pasta'tje om van te genieten na een drukke dag. Een Italiaanse klassieker om van te genieten!

 

3. Ovenschotel met gehakt en broccoli


Ovenschotel met gehakt en broccoli

Ovenschotels lenen zich ook perfect om groenten in te verwerken. Hier een heerlijke versie met kruidig gehakt, aardappelschijfjes, broccoli en een krokant kaaskorstje. Puur comfort food!

 

4. Varkenshaasje met salsa verde en broccolini


Varkenshaasje met salsa verde

Varkenshaasje is het beste stukje vlees van het varken, en mag je mooi rosé gebakken eten. Daarbij komt een pittige salsa verde, broccolini en geroosterde krokante aardappelplakjes. Een klein doordeweeks feestmaal!

 

5. Macaroni met kaas, broccoli en ham


Macaroni met kaas, broccoli en ham

Macaroni met kaas en ham is een echte klassieker en kinderfavoriet. Heerlijk, maar in een gebalanceerde maaltijd horen ook groenten thuis, vandaar dat we er deze gezonde groente aan toegevoegd hebben. Het resultaat is minstens even lekker, maar dus ook voedzamer!

 

6. Oosterse varkensgehaktballetjes met sesam en broccoli


Oosterse varkensgehaktballetjes met sesam en broccoli

Gehaktballetjes, ze zijn populair in elke keuken! Ditmaal gaan we de Oosterse toer op en maken heerlijke varkensgehaktballetjes met gember en citroengras. Broccoli zorgt voor de nodige vitamientjes. Een kommetje rijst erbij en een heerlijk dipsausje en je hebt een Aziatische topmaaltijd. Haal die chopsticks maar boven!

 

7. Pasta met kippenballetjes en pesto van broccoli en munt


Pasta met kippenballetjes en pesto van broccoli en munt

Pesto heeft iedereen wel al eens gemaakt van basilicum, zongedroogde tomaatjes... maar wist je dat het ook met groenten kan? Wat denk je bijvoorbeeld van broccolipesto met munt? Superorigineel, lekker en een ideale manier om kinderen broccoli te leren eten. De sappige kippengehaktballetjes die erbij komen trekken ze vast nog meer over de streep!