Pure nostalgie (voor mij toch): gebakken patatjes. Klassieke gekookte patatjes gingen er als kind niet zo goed in, dus de mama bakte de patatjes mooi krokant en goudbruin voor mij. Dan was het plots mijn lievelingsmaaltijd. Niet altijd de gezondste optie, maar in een gevarieerd dieet, moet het zeker en vast af en toe eens kunnen om gebakken patatjes op het menu te zetten. Voor het hele gezin! 

Om lekkere krokante patatjes te maken, heb je natuurlijk vetstof nodig: bak voorgekookte aardappelen (of een restje van de dag voordien) in een goed bodempje olie of gesmolten boter. Kort en op hoog vuur, tot ze mooi goudbruin kleuren. Voor mooie blokjes gebakken aardappel gebruik je vastkokende aardappelen, maar met bloemige aardappelen lukt het ook: dan krijg je rondom crispy brokjes, ook heel lekker! Strooi na het bakken royaal zout over de patatjes.

Een alternatieve, minder 'vette' bereiding is om je (ongekookte) aardappelen rechtstreeks in de oven te garen, je hoeft de aardappelen zelfs niet eens te schillen. Snijd ze gewoon in blokjes, spreid uit op een bakplaat (met bakpapier), besprenkel met wat olie, kruid met zout en zwarte peper, schep om en zet 20-25 minuten in een oven van 200 ºC. Schep halverwege even om. In een airfryer lukt dit trouwens ook perfect!

Gebakken patatjes zijn het lekkerst bij klassieke, Belgische kost. Ontdek hier mijn receptsuggesties (met een gerecht dat je deze week bij Foodbag kan bestellen bij). Smakelijk!


Kippenhaasje in champignonsaus, gebakken patatjes en komkommersalade


Kippenhaasje in champignonsaus, gebakken patatjes en komkommersalade
Foodbagchef Deborah: "Een klassieker van formaat: deze kip in champignonsaus. Ik maak de saus iets lichter door zure room te gebruiken in plaats van volle room. Even lekker!" Bestel dit gerecht deze week bij Foodbag



Gebakken patatjes met kippenworst en appelmoes


Gebakken patatjes met kippenworst en appelmoes
Weinig smaakt zo nostalgisch als worst met appelmoes en patatjes. We maken er de semi-volwassen versie van en voegde er extra groenten aan toe. De gebakken wortel en frisse salade zorgen voor een smaakvolle vitaminebom. Maar dan eentje mét mayo. Bekijk recept



Gehaktballen met krieken, pastinaak en gebakken patatjes


Gehaktballen met krieken, pastinaak en gebakken patatjes
Een Belgische klassieker, met een extra groenten-upgrade! We voegen ook nog pastinaak toe voor die extra portie vitamientjes. Minstens even lekker en dus ook voedzamer! Bekijk recept



Slavink met geroosterde patatjes en uiensaus


Slavink met geroosterde patatjes en uiensaus
Slavinken zijn balkjes gehakt, omhuld door een jasje van spek. Daarbij komen geroosterde patatjes, een heerlijk uiensausje en knapperige blaadjes sla. Bekijk recept



Tongschar met tomaat-kappertjesvinaigrette en gebakken aardappelen


Tongschar met tomaat-kappertjesvinaigrette en gebakken aardappelen
Een eenvoudige maar overheerlijke visbereiding! Krokant gebakken tongscharfilets met daarbij een heerlijke lauwe tomaat-kappertjes vinaigrette en gebakken aardappeltjes. De zon op je bord, smaakt heerlijk met een fris glaasje witte wijn erbij! Bekijk recept



Pepersteak met lauwe aardappel-pastinaaksalade


Pepersteak met lauwe aardappel-pastinaaksalade
Wat denk je van een lauwe geroosterde aardappel-pastinaaksalade met pepersteak en een frisse dragon-mosterdmayonaise? Dat wordt een heerlijk avondmaal! Bekijk recept