Heb je al gehoord van een ‘traybake’? Dat is een gerecht dat je volledig op de bakplaat klaarmaakt! Zowel groenten, koolhydraten (zoals rijst, pasta, aardappelen) en eiwitten (vis, vlees of veggie vervanger) gaan samen op de bakplaat en garen tegelijkertijd in de oven. Lekker makkelijk, overheerlijk én weinig afwas. Ideaal toch?

De ‘koningin’ van de Traybakes is Stefanie Baert, bekend van de blog www.foodlove.be en haar populair Instagram-kanaal. Zij maakte een volledig e-book gewijd aan traybakes. Van apero tot dessert tovert ze 40 heerlijke gerechten uit de oven. Voor 15gram.be verklapt ze haar beste traybake-geheimen en heeft ze maar liefst 3 cadeautjes in petto voor jou, onderaan het artikel!Ontdek Stefanie’s beste traybake tips:

 

1. TEXTUREN EN SMAKEN


Combineer verschillende texturen, smaken, kleuren en vormen in één traybake. Dat maakt het heel wat interessanter én aantrekkelijker. Denk bijvoorbeeld aan zachte zoete aardappelwedges, beetgare broccoliroosjes, krokant gebakken veggieballetjes, sappige kerstomaten, smeuïge fetakaas en knapperige pijnboompitten. Een kleurrijk bord én een feest in je mond!

 

2. GAARTIJD


Bedenk wat de gaartijd is van de verschillende ingrediënten. Een courgette is bijvoorbeeld sneller gaar dan een wortel. Hoe ga je hier mee om? Je kan kiezen tussen twee opties! Ofwel snij je de courgette in grotere stukken dan de wortel, zodat ze toch even snel garen. Ofwel voeg je de stukjes courgette pas toe wanneer de wortel reeds tien minuten in de oven zit.

 

3. KOOLHYDRATEN


Wist je dat je niet enkel groenten en proteïnen kan garen in de oven, maar ook koolhydraten zoals pasta en rijst? Leg deze onderaan de bakplaat in een laagje groentebouillon en leg je groenten en eiwitbronnen erbovenop. Zo worden je granen en deegwaren heerlijk smeuïg, terwijl de rest van het gerecht goudbruin roostert. Dit lukt uiteraard het best met pasta of rijst met een korte gaartijd. Gebruik dus liever geen bruine rijst die 45 minuten moet koken!

 

4. BAKPLAAT


Leg je bakplaat of ovenschaal niet te vol. Hoe meer de ingrediënten in laagjes bovenop elkaar liggen, hoe meer ze stomen in plaats van roosteren. Investeer in een drietal formaten, zodat je voor elk gerecht een ideale grootte hebt.

 

5. OVEN


De ene oven is de andere niet. De werkelijke temperatuur in heel wat ovens wijkt (sterk) af van de gevraagde temperatuur. Branden jouw groenten snel aan? Of is de gaartijd van je gerecht juist veel langer dan in het recept? Dan is het een goed idee om de oventemperatuur eens te meten op de vaakst gebruikte ijkpunten (180°, 200° en 220°). Weet ook wanneer je best boven- en onderwarmte gebruikt, en wanneer hetelucht de voorkeur heeft.

 

6. SAUSJES


Vind je traybakes maar een droge bedoeling? Dan ben je de lekkerste sausjes vergeten toevoegen! Creëer een smeuïge traybake door het in de laatste minuten te overgieten met een mengeling van (soja)room en kruiden. Of maak een koud sausje zoals pesto, tahinyoghurt of aïoli, en lepel dat over de bakplaat nadat je de traybake uit de oven haalt.

 Zin om zelf aan de slag te gaan? Ontdek hier Stefanie’s recept ‘Caponata traybake met ricotta’.

Caponata traybake met ricotta

Wil je het e-book zelf in huis halen? Met de kortingscode 15GRAM krijg je 15% korting. Gebruik de code hier. 

Traybakes
Het e-book Traybakes van Foodlove


Of waag je kans op onze Instagram-pagina om een gratis exemplaar te winnen! (wedstrijd loopt tot zondag 15 januari 2023, 23u59). Veel succes!