September is de plukmaand bij uitstek voor appels. Heb je een mooie boom bomvol appels in je tuin staan? Dan is dit hét moment om aan de slag te gaan met de blozende vruchten. Geen boom? Geen zorgen, ook in de winkel vind je nu kilo's appels aan spotprijzen!

Je kan uiteraard appelmoes in bulk maken en inmaken, genoeg voor een lange winter door te komen. Maar je kan appeltjes ook in zoveel lekkere gerechten verwerken, zowel zoet als zout.

1. Hete bliksem


Hete bliksem is een populaire ovenschotel voor jong en oud, met lekker gehakt, appels en een laagje aardappelpuree. Opgepast dat je je niet verbrandt, erg heet, vandaar de naam ook natuurlijk.

Hete bliksem

2. Bladerdeegje met witte pens en appelmoes


Serveer deze leuke taartjes met stukjes witte pens en appeltjes als hapje, of origineel voorgerecht met een herfstig slaatje met rucola en nootjes bij.

Bladerdeeg met witte pens en appelmoes

3. Varkenshaasje met appelchutney


Chutney is een soort van confituur met azijn, die perfect past bij hartige bereidingen, zoals bijvoorbeeld dit heerlijke varkenshaasje met appelchutney en ovenaardappeltjes.

Varkenshaasje met appelchutney

4. Gevulde appel met gehakt


Een origineel en verrassend gerecht, deze appeltjes gevuld met kruidig gehakt. De gember maakt het lekker licht verteerbaar.

Gevulde appel met gehakt

5. Appel-selderstoemp met mosterdkip


 Je zou het de gesofisticeerde versie van kip met appelmoes kunnen noemen, deze appel-selderstoemp met mosterdkip. Serveer met een fris slaatje erbij.

Appel-selderstoemp met mosterdkip

6. Appel-geitenkaas bloemetjes


We maken even een overgang tussen hartig en zoet met deze prachtige appel-geitenkaas bloemetjes. Een mooi ogend en bovendien heerlijk hapje!

Hartige appel- geitenkaas en notenbloemetjes

7. Appelcrumble


Heerlijk warme appeltjes met uiteraard veel kaneel met doorboven een krokant koekjeslaagje, overheerlijk!

Appelcrumble

8. Appelgalette


Oogt mooi en is stiekem supersimpel om te maken, deze Franse appelgalette. Gebruik maar lekker veel boter, dan smaakt het nog lekkerder!

Appelgalette

9. Appelstrudel


Dit traditioneel Oostenrijks gebak maak je gemakkelijk zelf. Appelstrudel is een heerlijk dessertje op koude dagen. Serveer met vanillesaus of -ijs!

Appelstrudel

10. Appelcake


Appels met ahornsiroop en amandelen zijn een perfecte combinatie, en komen heerlijk tot hun recht in deze heerlijke cake. Een echt verwen-dessertje!

Appelcake