Als je van de mediterrane keuken houdt, dan heb je vast al heel wat zwarte olijven geproefd. Zwarte olijven zijn eigenlijk rijpe olijven, dit in tegenstelling tot de groene die onrijp zijn. Toch kan je de rijpe kleine steenvruchten beter niet meteen opeten als je ze van een boom plukt. Ze smaken dan namelijk heel bitter en worden daarom eerst voor een lange tijd in een pekelbad bewaard.

Er bestaan tientallen soorten olijven zoals de Taggiasche (Italië), de Kalamata (Griekenland) of de Cerignola (Italië). Welke het lekkerste is? Dat is vooral een kwestie van smaak. Je dus maar beter zoveel mogelijk verschillende olijven proeven om te bepalen wat jouw favoriete soort is. Je kan ook alle kanten uit met olijven. Vaak zie je ze terug op een borrelbordje, maar je kan ze ook verwerken in tal van heerlijke recepten. Heb je geen inspiratie? Geen probleem dan help ik je graag op weg met de onderstaande receptideeën!

Door een pasta


Maak je graag een lekkere pasta klaar tijdens de week? Maar kom je niet verder dan de klassieke bolognese? Ga dan in de keuken aan de slag met deze spaghetti met tonijn en zwarte olijven. Het recept is voor vier personen, zodat het hele gezin er lekker van kan genieten.


Spaghetti met tonijn en zwarte olijven
Spaghetti met tonijn en zwarte olijven

Op borrelhapjes


Oké, je kan gewoon een schaaltje met olijven op tafel zetten voor bij een glaasje wijn of een biertje. Maar je kan ook tien minuten in de keuken aan de slag en je gasten verrassen met heerlijke bruschettta met champignons en olijven.


Bruschetta met champignons en olijven
Bruschetta met champignons en olijven

In een salade


Op zonnige dagen hebben de meeste mensen zin in een lekkere, lichte salade zoals deze Griekse salade met feta en olijven. In een kwartiertje tijd is het klaar.


Griekse salade met feta
Griekse salade met feta

In een BBQ-papilotte


Is het mooi weer en wil je de barbecue aansteken? Leg dan naast de lappen vlees ook wat lekkere papilotten (pakketjes met ingrediënten) op de rooster, zoals deze provençaalse papillot met zalm, groenten en zwarte olijven. Een voordeel van deze bereidingswijze is dat alle smaken worden bewaard.


Provençaalse papillot met zalm op de barbecue
Provençaalse papillot met zalm op de barbecue

In brood


Met een paar ingrediënten en een portie liefde maak je deze heerlijke focaccia klaar. Daarbij krijg je gratis de heerlijke geur van versgebakken brood uit de oven erbij!


Focaccia met olijven, rozemarijn en gedroogde tomaten
Focaccia met olijven, rozemarijn en gedroogde tomaten