Wat is rijstpapier?
Het is een traditioneel ingrediënt dat zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië, met name in landen als Vietnam, Thailand en China. Deze dunne, transparante vellen worden gemaakt van rijstmeel, water en soms een klein beetje tapiocazetmeel om ze extra elastisch te maken. Het proces begint met het mengen van de ingrediënten tot een dun beslag, dat vervolgens gestoomd en gedroogd wordt op bamboematten, wat het rijstpapier zijn kenmerkende patroon geeft.
Lenterolletjes
Misschien wel de bekendste toepassing van rijstpapier is het maken van Vietnamese verse loempia’s (gỏi cuốn). Het rijstpapier wordt kort geweekt in lauw water om het zacht te maken, waarna het gevuld kan worden met een mix van groenten, kruiden (zoals munt en koriander), gekookte garnalen, kip of tofu, en rijstnoedels. Dit gerecht is licht, gezond en verfrissend, vooral in de zomer.
Loempia's
Rijstpapier kan ook gefrituurd worden. Na het vullen met ingrediënten zoals gehakt, groenten en kruiden, worden de loempia’s opgerold en in hete olie krokant gebakken. Dit levert een heerlijk knapperige snack op die perfect is als voorgerecht of tussendoortje.
Creatief met rijstpapier
Maar daar stopt het dus niet! Er zijn zoveel originele, creatieve toepassingen: kleef 2 rijstvellen aan mekaar met wat water, snijd in vierkantjes en rooster in de oven. Dan krijg je kleine krokante luchtkussentjes die je kan opvullen! Of maak eens een Vietnamese 'pizza', gebruik ze als velletje voor sushirolletjes, of maak er chips van! Zoveel mogelijkheden! Je ontdekt er hieronder enkele. Veel succes!
Vietnamese pizza met scampi en crispy chili olie
Een verrassend snelle en originele lunch: Vietnamese pizza! Met een rijstvel als bodem en daarop een eitje met scampi, homemade crispy chili olie (al kan je ook kant-en-klare gebruiken), snelle gepekelde groentjes en een pittig sausje. Vouw dubbel of snij in spietjes, dat kan je kiezen! Bekijk recept
Sushi rolls met rijstpapier
Dit receptje is een heerlijke fushion tussen Japanse sushi en Vietnamese springrolls. Lekker krokant aan de buitenkant, met een heerlijke vegan sushivulling (uiteraard kan je ook experimenteren met andere vullingen)! Een zalige lunch. Check onze social media ook om te zien hoe je ze gemaakt in een handig filmpje! Bekijk recept
Pulled mushroom burger met cripsy rijstchips en frisse koolsla
Rijstpapier laat je normaal even wellen in water om ze dan op te rollen tot een loempia. Maar dat ze ook geweldige (en gezonde) chips kunnen worden, dat wist je waarschijnlijk nog niet. Gewoon even frituren, kruiden en klaar! Bekijk recept
Springrolls met pindasaus, kleurrijke groentjes en rijstnoedels
Vandaag serveren we je een smakelijk cadeautje van knapperige groentjes, zachte rijstnoedels en koriander perfect verpakt in rijstpapier. Serveer met de pindadressing en geniet van de smaken die in elke hap samenkomen. Bekijk recept
Fried rice met gerookte tofu en rijstpapierchips
Foodbagchef Sofie: "Fried rice is voor mij het ultieme comfort food: krokant gebakken rijst, knapperige groenten en een hartige, gekruide saus. De gerookte tofu voegt een extra smaakdimensie toe aan het gerecht." Bekijk recept