Heel wat mensen worstelen al eens met recepten voor patisserie, taart en koekjes. Vaak zijn het slechts kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat je recept slaagt of kraakt. Met deze 5 ultieme baktips bak je als een pro!

Een klassieke quatre quart cake
Een klassieke quatre quart cake

1. Geduld is een schone deugd


Ik bakte mijn eerste cake toen ik een jaar of 5 was. Het was zondagochtend en ik kon niet wachten tot mijn mama opstond om samen met mij een cake te maken. Ik trok alleen de keuken in en begon de ingrediënten voor cake te mengen. Nadien deed ik alles in een springvorm. Maar die bodem zat helaas niet zo goed vast en mijn eerste cakebeslag eindigde op de vloer en de muren… Maar goed, toen leerde ik al dat geduld bij het bakken erg belangrijk is. Neem de tijd om alle ingrediënten en je materiaal klaar te zetten. Niets is zo ellendig als moeten zoeken naar je bakvorm terwijl je biscuitbeslag aan het inzakken is. Klop eiwit bijvoorbeeld ook eerst op op een lage snelheid en pas nadien op hoge snelheid. Ook als je weinig tijd hebt. Neem ook de tijd om je bakvormen in te vetten of te bekleden met bakpapier. Zo komt je gebak mooi los.

Een heerlijke appelcake
Een heerlijke appelcake

2. Op de weegschaal


Zorg er ook voor dat je alle ingrediënten juist afweegt. Geen idee hoe mijn eerste cake geproefd zou hebben, mocht die de oven gehaald hebben, maar ik leerde nadien al snel dat je voor bakrecepten toch wel juist moet afwegen. Ik gebruik meestal een set kleine kommetjes waarin ik dan alle ingrediënten afzonderlijk afweeg. Zo kan ik tijdens de bereiding al geen fouten meer maken. Let er ook op dat je alles nauwkeurig weegt. Patisserierecepten zijn een beetje als wetenschap. 10 gram te veel van een ingrediënt, kan je recept al doen mislukken… investeer in een goede (digitale) weegschaal.

Een lekker zoete rabarbertaart
Een lekker zoete rabarbertaart

3. Warme en koude baktips


Ook temperatuur speelt een grote rol bij bakrecepten. Zo is niet alleen het voorverwarmen van de oven belangrijk, ook de temperatuur van de ingrediënten speelt een grote rol. Ik bewaar mijn eieren bijvoorbeeld nooit in de koelkast, tenzij het recept aangeeft dat je gekoelde eieren nodig hebt. Als je boter moet mengen onder een beslag laat je die ook best even op kamertemperatuur komen. Bij zanddeeg of koekjesdeeg is het dan weer belangrijk dat alle ingrediënten koel zijn. Als het deeg te warm wordt gaat het immers aan je werkblad kleven en dan wordt koekjes uitsteken een onmogelijke klus. Leg je deeg na het kneden eerst een half uurtje in de koelkast, ingewikkeld in plastic folie. Ik neem dan ook slechts beetje bij beetje wat deeg. Als het deeg te warm wordt, leg ik het weer even in de koelkast.

Lekkere zandkoekjes
Lekkere zandkoekjes

4. Siliconen zijn je beste vriend


Bakpapier is handig, maar geloof mij: een goed siliconen matje is zo handig! Je macarons of koekjes komen perfect los en de matjes zijn heel makkelijk om weer schoon te maken. Wanneer je cakejes of gebakjes wil in speciale vormen, kies dan ook voor een siliconen bakvorm. Het gebak komt veel makkelijker los en de details en tekeningen zijn veel beter zichtbaar.

Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies

5. Van klopper tot spatel


Het is in voorgaande baktips misschien al duidelijk geworden: ik vind goed materiaal echt belangrijk. Ooit kocht ik cakevormen in promotie maar mijn cake kwam maar niet los uit de vorm. Daar was ik dus niks mee. Gebruik je materiaal ook voor wat het dient. Een spatel is heel handig om ingrediënten te mengen. Een rubberen spatel of pannenlikker zorgt voor extra gebak én minder afwas. En met een goede klopper, klop je snel slagroom of eiwit op.

Heerlijke cupcakes
Heerlijke cupcakes