Het heeft lang genoeg geduurd maar nu begint het eindelijk mooi weer te worden en kunnen we onze soepkommen omruilen voor smakelijke salad bowls. Met deze vijf tips maak je telkens weer de perfecte zomerse salade.

Een gezonde salade met gegrilde mediteraanse groenten
Een gezonde salade met gegrilde mediteraanse groenten

1. De basis


Als je denkt aan zomerse salades, denk je uiteraard aan sla. Die sla vormt vaak de basis van je salade. Ik vind het heel fijn om verschillende slasoorten door elkaar te gebruiken. Zo krijg je verschillende smaken en texturen op je bord. Zelf hou ik wel van een pittige rucola die zich perfect leent voor bijvoorbeeld een salade met mediteraanse groenten. Ook little gem of romeinse sla vind ik heerlijk in een klassieke ceasar salade. Kies ook telkens voor mooie, verse en fris uitziende sla.

Een klassieke caesar salade
Een klassieke caesar salade

2. Ice ice baby


Ziet je sla er toch maar wat slapjes uit? Leg de slablaadjes dan even in ijswater. Zo komen ze weer terug tot leven.

3. Verse kruiden


Een heerlijke kruidensalade met kwarteleitjes
Een heerlijke kruidensalade met kwarteleitjes


Naast de juiste slasoort vind ik het ook belangrijk om wat verse kruiden aan je sla toe te voegen. Meestal pluk ik gewoon wat verse kruiden vanop mijn terras. Dat geeft meteen al een heel andere toets aan je salade. Kies voor peterselie en bieslook bij een klassieke salade maar durf ook eens te experimenteren en maak een echte kruidensalade. Dit recept voor een kruidensalade met kwarteleitjes vind ik bijvoorbeeld overheerlijk!

4. Vinaigrette en dressing


Een courgettesalade met dragonvinaigrette
Een courgettesalade met dragonvinaigrette


Ooit las ik ergens dat de vinaigrette eigenlijk bij een salade hoort, omdat je lichaam anders moeilijk al die rauwe groenten kan verteren. De azijn in de vinaigrette zorgt er eigenlijk voor dat de groenten makkelijker verteerbaar worden. Voor mij is een vinaigrette of een dressing bij een salade gewoon een must, niets zo erg als een bordje droge sla. Experimenteer ook volop met allerlei smaken! Probeer bijvoorbeeld deze courgettesalade met dragonvinaigrette eens of ga de oosterse toer op en maak een vinaigrette met miso (oosterse salade met vinaigrette van miso).

Een Oosterse salade met een vinaigrette van miso
Een Oosterse salade met een vinaigrette van miso

5. Textuur


Ik vind het heel belangrijk dat een salade verschillende texturen heeft. Zo voeg ik geregeld wat broodcroutons, pasta, rijst, bulgur of noten toe aan een salade voor een mix van verschillende texturen. Een salade moet spannend zijn, niet saai. Deze quinoasalade met groentjes vind ik bijvoorbeeld zalig. Heel mooi qua kleur, frisse, knapperige groentjes, quinoa en verse kruiden. Is het al lunchtijd?

Een knapperige quinoa salade met groentjes
Een knapperige quinoa salade met groentjes