'Shakshuka' klinkt je misschien niet bekend in de oren, en het doet niet meteen denken aan een culinair hoogstandje. Of toch? Lees vooral even verder, want iedereen zou dit gerecht moeten proeven en klaarmaken!

De klassieke shakshuka
De klassieke shakshuka


Eerlijk? Een maand geleden had ik nog nooit van shakshuka gehoord. Toen ik het recept ging opzoeken, was het ook geen liefde op het eerste gezicht, want de omschrijving ‘eieren in tomatensaus’ deed me niet meteen watertanden. Mijn nieuwsgierigheid was wel geprikkeld, want echt iedereen die het al maakte, is er verzot op, mezelf inbegrepen!

1. Tunesisch Comfortfood


Shakshuka komt oorspronkelijk uit Tunesië, maar wordt bijna overal ter wereld gegeten. De basis is een pittige tomatensaus met daarin een gepocheerd eitje. Laat je vooral niet afschrikken door dat laatste, want het pocheren gaat vanzelf! Maak een kuiltje in de tomatensaus, breek daarin een eitje en het vuur doet de rest!

2. Amper 5 ingrediënten


Hoe moeilijk de naam 'shakshuka' ook klinkt, het gerecht is heel makkelijk te bereiden. Met amper vijf ingrediënten, één pan en een paar kruiden zet je het in nog geen halfuur tijd op tafel. Dat scheelt ook alweer een heleboel afwas, want geloof mij; na het eten van dit potje Midden-Oosters comfortfood, heb je daar echt geen zin meer in!

3. Eindeloos variëren met shakshuka


Het allerleukste aan dit gerecht is dat je er eindeloos mee kan variëren. De basis is, zoals eerder gezegd, een pittige tomatensaus met een gepocheerd eitje, maar hier kan je aan toevoegen wat je maar lekker vindt! Ga op zoek naar restjes in je voorraadkasten, en je zal weinig vinden dat hier niet bij past. Verbrokkel eens een restje geitenkaas of feta over de shakshuka. Ook extra groenten kunnen perfect: van spinazie tot maïs en bonen, er is weinig dat dit gerecht niet kan hebben! Sommige mensen eten shakshuka puur, anderen dippen er op los met wat brood, wraps of taco’s.

4. Voor elk moment van de dag


De combinatie eieren en tomatensaus kan op elk moment van de dag. In het Midden-Oosten is shakshuka hét ontbijt bij uitstek. Maar ook als lunch of avondmaal is het een topper. Heb je nog wat over? Bewaren die handel, want het wordt na een nachtje in de ijskast nog lekkerder. Ook op zomerse dagen is shakshuka de ideale maaltijd, zeker als je het extra spicy maakt!

5. En ook nog eens gezond!


En last but not least: shakshuka is niet alleen overhéérlijk, maar het is ook nog eens erg gezond, en dat is toch altijd mooi meegenomen? Dit gerecht is een schoolvoorbeeld van een voedzame maaltijd: de eieren en tomatensaus doen ons lichaam alleen maar goed! Geef mij nog maar een schepje!

Vind hier het volledige recept voor een klassieke shakshuka!