Het is geen geheim dat ik het liefste op vakantie ga naar Italië, dat zal je vast al hebben gelezen op mijn blog. “Alweer naar Italië? Je hebt er toch alles al gezien?”, krijg ik dan ook vaak te horen. Maar het land is zo groot en zo divers dat je iedere keer weer nieuwe pareltjes ontdekt. Niet alleen op cultureel maar ook op culinair vlak!

Klassiekers zijn er om te koesteren, toch? Daarom deel ik je graag vijf van mijn favoriete Italiaanse klassiekers die je zeker een keertje moet proeven wanneer je in het land bent. Voor de thuisblijvers deel ik graag , of via het recept zelf thuis kunt klaarmaken.

Tiramisù


Tiramisù, is zo’n Venetiaanse klassieker die waarschijnlijk iedereen wel al een keertje heeft klaargemaakt. Mij doet het steeds denken aan mijn Italiaanse oma, die altijd savoiardi (lange vingers) in huis had. Ik vond die brosse koekjes echt niet lekker en begreep ook niet waarom zij haar kleindochter niet een keertje gelukkig kon maken met een ander lekker koekje. Later proefde ik tiramisù in Italië. Daar was ik wel meteen fan van. De lange vingers worden dan lekker zacht van structuur en smaken meer naar cake.

Tiramisu

Cantuccini con vin santo


Wat je zeker moet proeven wanneer je in Toscane bent zijn cantuccini (harde amandelkoekjes) die je doopt in vin santo, een gefortificeerde wijn. Het is een zoete bedoening, maar ik hou er wel van.

Cantuccini
Cantuccini

Spaghetti puttanesca


Alle zuid-Italiaanse smaken zitten in een spaghetti puttanesca. Het is misschien wel een van mijn favoriete pasta’s: kappertjes, ansjovis, tomaten. Gezien niet iedereen thuis dol is op deze smaken, maak ik het vaak gewoon voor mezelf klaar. En ik waan me dan zo weer in het zuiden van Italië!

Spaghetti Puttanesca

Pizza margharita


Napels is de bakermat van de pizza’s! Pizzeria’s mogen niet zomaar zeggen dat ze Napolitaanse pizza’s maken als ze niet voldoen aan strenge richtlijnen en een accreditatie hiervoor hebben. Soms zie ik pizza’s met heel wat toppings. Jammer, want less is echt more bij een pizza. Denk maar aan de klassieker pizza margherita die enkel tomaten, mozzarella en basilicum als topping heeft.

Pizza margherita

Insalata caprese


Naast pizza’s heeft Napels nog een andere klassieker op zijn naam staan, namelijk de insalata caprese. Een eenvoudige salade met tomaat, mozzarella en basilicum. De caprese salade wordt op smaak gebracht met wat olijfolie en soms met balsamicoazijn. Ik vind beide versies lekker. Het is een eenvoudige salade maar als je verse en kwalitatieve ingrediënten gebruikt is het een heerlijk verfrissend gerecht op warme zomerdagen!

Salade caprese